https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-zeland-v-supermarketech-zakazal-plastove-sacky-na-ovoce-a-zeleninu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Zéland v supermarketech zakázal plastové sáčky na ovoce a zeleninu

3.7.2023 18:02 | WELLINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový Zéland se stal první zemí na světě, která zákaz prodeje igelitových tašek v supermarketech rozšířila i na plastové sáčky na ovoce a zeleninu. Opatření vstoupilo v platnost v sobotu a je součástí širší vládní kampaně proti jednorázovým plastovým obalům, informuje zpravodajský web BBC. Většina Novozélanďanů již od zákazu igelitových tašek v roce 2019 chodí nakupovat s vlastní taškou.
 

"Nový Zéland produkuje příliš mnoho odpadu, příliš mnoho plastového odpadu," uvedla náměstkyně ministra životního prostředí Rachel Brookingová. Dodala, že od zákazu z roku 2019 se podařilo nepoužít více než jednu miliardu plastových tašek a očekává se, že se díky novému opatření podaří každoročně zabránit použití 150 milionů plastových sáčků.

Kritici tvrdí, že zákazníci budou místo toho ovoce a zeleninu dávat do jednorázových papírových sáčků, které v obchodech zůstanou k dispozici. "Stále se to vyplatí, ale opravdu chceme snížit množství obalů na jedno použití," řekla Brookingová."Proto chceme, aby si lidé nosili vlastní tašky, a supermarkety prodávají tašky na opakované použití," dodala.

Řetězec supermarketů Countdown, který provozuje více než 185 obchodů po celé zemi, začal prodávat opakovaně použitelné síťové tašky. Doufá, že to přiměje zákazníky používat opakovaně použitelné sáčky na ovoce a zeleninu. "Víme, že změna je těžká a (bude) jim to chvíli trvat," řekla Catherine Langabeerová, vedoucí oddělení udržitelnosti řetězce Countdown. "Objevují se u nás nevrlí zákazníci," dodal.

Novozélandská vláda dosáhla pokroku i v dalších iniciativách zaměřených na boj proti změně klimatu. Zemědělský průmysl v zemi produkuje přibližně polovinu emisí. V říjnu vláda navrhla zdanění skleníkových plynů produkovaných hospodářskými zvířaty, jako jsou ovce a skot. Zemědělci budou podle tohoto unikátního systému nejpozději od roku 2025 potřebovat emisní povolenky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist