https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-poda-podnet-polici-kvuli-vyrokum-exreditele-o-lovu-zvere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava podá podnět polici kvůli výrokům exředitele o lovu zvěře

25.8.2021 16:20 | VIMPERK (ČTK)
Mánek na svém blogu uvedl, že v šumavském parku lovci zastřelili březí laně. Šlo údajně o období, kdy se smí lovit jen jeleni, kolouchové nebo starší laně. Ilustrační foto
Mánek na svém blogu uvedl, že v šumavském parku lovci zastřelili březí laně. Šlo údajně o období, kdy se smí lovit jen jeleni, kolouchové nebo starší laně. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šumavský národní park zvažuje, že podá podnět policii k prošetření výroků svého bývalého ředitele Jiřího Mánka. Mánek ve svém blogu zaměstnance parku obvinil z porušování zákonných pravidel lovu zvěře. ČTK to potvrdil mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Mánek postup parku považuje z útok na svou osobu.
 
Mánek v textu uvedl, že v šumavském parku lovci zastřelili březí laně. Šlo údajně o období, kdy se smí lovit jen jeleni, kolouchové nebo starší laně. "„Laň, která byla dne 29. 4. 2021 postřelená (přestřelený běh) v NP Šumava pracovníkem Správy NP, nebyla po postřelení dohledána. Odkulhala do sousední honitby, kde byla dne 4. 5. 2021 dostřelena. Podle chrupu byla starší než dva roky a nosila v sobě plně vyvinuté mládě,“ stojí v textu.

Podle Dvořáka se však nic takového nestalo. Proto park připravuje poklady, na jejichž základě podá v následujících dnech podnět policii. "Patrně to bude v příštím týdnu. Žádný zaměstnanec NP Šumava se však činu, který Jiří Mánek uvádí, nedopustil. Správa NP Šumava kontroluje ulovenou zvěř v průběhu celého roku mj. prostřednictvím mysliveckých hospodářů. Na základě informací z blogu Jiřího Mánka vedení Správy NP Šumava prověřilo, zda skutečně nemohlo dojít k údajné střelbě na laň starší dvou let, která byla na snímku dle tvrzení autora textu vyfotografovaná a údajně pocházela z honitby Správy NPŠ. Zaměstnanci Správy NP Šumava však takový čin rezolutně odmítli," uvedl Dvořák.

"Označují (zástupci parku) mě jako někoho, kdo podává křivá obvinění, a sami se toho dopouštějí. Věc předám svému právnímu zástupci, kterým je Miroslav Kříženecký," řekl ČTK Mánek./p>


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

25.8.2021 21:05
Tak o období, kdy se smí lovit jen jeleni, kolouchové nebo starší laně ,jsem v textu pana Mánka nečetl. Tuhle zprávu asi nepsal soudný člověk co by o dané problematice něco věděl.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.8.2021 08:04
Nesmyslný článek, krom výhrůžek NPŠ o podání trestního oznámení neobsahuje žádnou validní informaci.

https://www.denik.cz/z_domova/sumava-spor-zver-zvirata-narodni-park-brezi-lane.html

"Odstřel jelení zvěře na Šumavě vyvolal velké emoce už vloni, kdy správa NPŠ navrhla zapracovat do zásad péče o národní park lov jelení zvěře v obůrkách. S tím ale tvrdě narazila u místních starostů. „Jsem zásadně proti, je to prasárna. To už mohou tu zvěř rovnou trávit,“ okomentovala to tehdy například starostka Borové Lady Jana Hrazánková. Návrh tak do zásad péče zapracován nebyl."

Jen tak mimochodem, lov v přezimovacích obůrkách je zakázaný způsob lovu.
Odpovědět
Hu

Hunter

26.8.2021 08:07
https://prachaticky.denik.cz/zpravy_region/reakce-jiriho-manka-byvaleho-reditele-np-sumava-na-odlov-jeleni-zver-20200108.html
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.8.2021 08:13
všichni tady vědí jak to je, já bych to nechal na soudech
Odpovědět
DA

DAG

26.8.2021 08:50 Reaguje na Robert Jirman
Ať to je jak to je, tak jediný kdo by mohl mít problémy je pan Mánek.
Trochu se mu divím, že kvůli politice jde do toho sporu.
Podívejte se na Blog Idnes, kde pan Mánek předkládá výkaz lovu z NP a jsou tam uvedené odlovené laně pozdě na jaře.
A teď co se může stát. NP řekne, že odlov evidoval chybně a všechno úlovky byli kolouši. Předloží čelisti kolouchů jako důkaz, kterých jistě mají navíc dost a konec kauzy. Kdo komu co dokáže.
V myslivosti, když chcete někoho obvinit, tak musíte mít víc než excelentní důkazy. Leda, že by zazpíval někdo z NP.

Odpovědět
Hu

Hunter

26.8.2021 09:45 Reaguje na DAG
Jsem téhož názoru. Účastníci odmítnou svědčit (z různých důvodů), NPŠ se z toho vylže a v neetických praktikách bude vesele pokračovat dál. To by musely někoho tyhle praktiky NPŠ vytočit natolik, že by se rozhodl mluvit, o čemž silně pochybuji.

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Falesna-obvineni-NP-Sumava-Jirim-Mankem-bude-prosetrovat-policie-674747
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.8.2021 14:33 Reaguje na Hunter
Nejsem přesvědčen, že by pan Mánek musel mít z kroků NP nějaký strach. Řekl jsem to již stokrát, vyhláška je paskvil a pokud Np podle ní 100% jede, jak tvrdí, tak se stejně chová minimálně neeticky. Chce snad někdo tvrdit, že ty laňky v těch dvaceti měsících nejsou plné? Každá (nebo pomalu každá) laňka je již plná (březí) a v dubnu je vývoj plodu pomalu ukončen. Pokud tedy pan Mánek napsal , že probíhají jatka březích laní a jejich nenarozených koloušků v NP Šumava“ není to určitě křivé obvinění.Pokud se NP řídí vyhláškou nemůže souřasně tvrdit, že by střílení březích laní nebylo jeho politikou. Můžeme pouze diskutovat o termínech laňka, laň ale těžko již někdo může spochybňovat jejich "březost" (plnost). Pane Dag čelist koloucha je jedna věc. Druhou věcí je potom "napasovat" tyto čelisti na výkaz lovu.
Jen ještě otázka. NP nepořizuje fotky ulovené zvěře?
Odpovědět
Hu

Hunter

26.8.2021 16:44 Reaguje na Jarek Schindler
Hlavně musí být chuťovka dělat vývrh, kdy se v placentě hýbe už úplně vyvinutý kolouch, taky konzumace zvěřiny z těchto laní plných hormonů je jistě lahůdka. Ale co, NPŠ to šoupne do výkupu a v Makru si to už nějaký pitomec za dlouhý peníze koupí. Fujtajksl.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

26.8.2021 11:23
Ani bych se nedivil, kdyby to dopadlo jak s Bečvou. Viníka očistí a obviní Mánka.
Odpovědět
Pe

Petr

26.8.2021 16:21
Střílení do živých zvířat, či dokonce jejich brutální mučení (v případě potřelení) nemá nic společného s etikou a vůbec s lidskostí v žádném případě.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.8.2021 17:09 Reaguje na Petr
Pane Petr a to se má snad střílet do zvířat mrtvých? Dále je otázkou o také etice to vlastně mluvíte. A lidskost. Děsím se doby kdy bude pojem zdravý rozum nahrazen pojmem lidskost. Té lidskosti mají většinou plnou hubu lidé co si myslí, že maso se zázračně zjevuje v regálu Makra.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.8.2021 23:11
Nechápu, proč je na Šumavě lov v přezimovacích obůrkách zakázaným způsobem lovu. Připadá mi, že je jedno, jestli je jelen, srnec či divočák zastřelen po nalákání na újeď z posedu nebo je jelen zastřelen při vstupu do přezimovací obůrky (po jeho vstupu mezi vnější a vnitřní ohrazení podle praxe v Bavorském národním parku). Speciálně v případě, kdy je třeba dočasně radikálně snížit počet kusů parohaté spárkaté zvěře kvůli obnově jedle a listnáčů, v zimě asi i kvůli otloukání smrků. Vlků je na Šumavě zatím málo, aby zvládli dostatečně redukovat stav jelenů, jak jsou výkonní rysové ohledně redukce srnců, nevím.
Odpovědět
DA

DAG

27.8.2021 07:26 Reaguje na Majka Kletečková
To je vidět, že neznáte principy lovu. Lov na hromadě neznamená, že když zaštěrcháte kýblem a sednete na posed, tak si dom odnesete divočáka.
To co je v NP je vlhký sen všech ochranářů. Flinta v ruce zaměstnance. Tak nevidím důvod proč si mají práci zlehčovat.
Navíc v NP není problém vysoká, protože je tam v optimálních stavech.
Vše ve videu: https://www.stream.cz/myslivecke-tema/svinstvo-nebo-nutnost-spor-o-lov-v-prezimovacich-oburkach-na-sumave-64033996
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.8.2021 13:39 Reaguje na DAG
Děkuji za Váš názor a za pro mne velmi zajímavé video!
Podle toho, co je řečeno ve videu, tak v NP Šumava nelze praktikovat redukci jelenů v přezimovacích obůrkách podle vzoru Bavorského NP i z technických důvodů, protože naše obůrky jsou jinak konstruované.

Napadá mne, že až pokročí zmlazení lesa na Šumavě „dostatečně“, tak by mohly být ty přezimovací obůrky odstraněny – proč přes zimu vykrmovat jeleny, když pak zimu přežijí i slabší kusy, které by bez přikrmování nepřežily, a pak je třeba jejich počet uměle snižovat.
Odpovědět
DA

DAG

27.8.2021 13:55 Reaguje na Majka Kletečková
Tak ono těch obůrek je myslím 12 a je v nich přes zimu cca. 60% zvěře. Ne tedy všichni. O jejich relevantnosti v čase si asi NP rozhodne. Já v si v tomto nedovolím a tipovat.
Všeobecně panuje mezi ochranáři odpor k přikrmování. Jako argument používají nepřirozenost přikrmování a přežívání slabších jedinců.
Já zastávám názor, že když je prostředí díky člověku takovým brutálním způsobem pozměněno, že přes zimu na holých polích bez mezí a remízů ta potrava není, tak je povinnost člověka, to zvířatům kompenzovat.
Navíc moje zkušenost je, že ti opravdu slabí to stejně nepřežijí i s přikrmováním.
Odpovědět
Hu

Hunter

27.8.2021 13:11 Reaguje na Majka Kletečková
Protože Majko existuje Zák. 449/2001 (zákon o myslivosti) a v něm par. 45 (zakázané způsoby lovu) a písmeno t). Zákaz lovu v přezimovacích obůrkách platí v celé ČR. Stejně tal pro NPŠ platí Zák. 449/2001. Taky existuje něco jako etika. Že to milá Majko nechápete není nic překvapivého, ekologisti jsou totiž často velmi krvežízniví (mimo jiných věcí) a nějaká etika jim nic neříká a jsou ochotni se v rámci své ideologie dopouštět neskutečných prasečin. Na snížení stavů vysoké zvěře má NPŠ v průběhu roku dostatek času v rámci normálního lovu. A lov kolouchů v jarním období by jim nikdo nevyčítal, zato lov vysokobřezích laní je prasárna nejhrubšího zrna. Stejně tak střílení v přezimovací obůrce. Ale jsou jedinci, kterým chovat se jako řezník evidentně nevadí. Vlastní neschopnost normálního lovu pak zkouší kompenzovat použitím prasáckých praktik.
Odpovědět
Hu

Hunter

27.8.2021 13:26 Reaguje na Hunter
A řeknu vám ještě jednu věc Majko, to že člověk sedí v lese s flintou v ruce a může vzít zvěři život, to ještě neznamená, že se musí chovt jako dobytek a prase. A je úplně jedno, jestli to je tady u nás nebo jinde ve světě.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.8.2021 13:51 Reaguje na Hunter
Pane Huntere, děkuji za odpověď na mou otázku.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.8.2021 21:11 Reaguje na Majka Kletečková
Ono je to vlastně velice jednoduché. Vraťme zvěři klid v lese a přestańme z ní dělat štvance. Umožněme ji se v klidu napást a trávit a zjistíme , že se rapidně sníží napřáklad škody. Nakonec , pokud bude zvěř moci bezezbytku využít přírodní pastvu tak by se teoreticky nemuselo asi moc přikrmovat. Bohužel tlak na les a jeho celodenní trvání toto neumožňuje. Je zajímevé, že ochranáři podporují pomalu každého brouka ale to co jde mimo ně, tedy zvěř, by nejraději zlikvidovali.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

30.8.2021 10:32 Reaguje na Majka Kletečková
Paní Majko , ono je toho vlastně víc. Loví se předepsanou zbraní i s min. výkonem( aby někdo nezkoušel malorážkou lovit třeba srnce), nestřílejí se kachny na vodě , zajíc v pekáči , bažant pěší , sokolníci už neloví nad 4 ks a zvěř uniklou dravci - pokud není nadměrně zraněná - dohledávka bažanta se zlomenou letkou po útoku sokola)... neloví se ocucaná bachna atd. Prostě by někde měla být hranice etiky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist