https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-obnoveni-tezby-cedice-na-tlustci-bude-rozhodovat-bansky-urad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O obnovení těžby čediče na Tlustci bude rozhodovat báňský úřad

15.1.2020 00:11 | LIBEREC (ČTK)
O obnovení těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku bude rozhodovat báňský úřad. / Ilustrační foto
O obnovení těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku bude rozhodovat báňský úřad. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
O obnovení těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku bude rozhodovat báňský úřad. Rozhodnutí není v kompetenci samosprávy Libereckého kraje ani krajského úřadu, uvedl v pondělí v tiskovém prohlášení radní pro životní Libereckého kraje Jiří Löffelmann. V případě obnovení těžby podle něj nicméně kraj trvá na podmínkách a opatřeních, která jsou v Regionální surovinové politice Libereckého kraje, jako jsou souhlas dotčených obcí, vybudování obchvatu Luhova a využití železnice.
 

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let 20. století. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). V letech 2003 a 2004 byla těžba krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště. Počítá s těžbou až 840.000 tun kameniva ročně. Těžba spojená s rekultivací je naplánována na 20 až 30 let.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby se táhne od roku 2012. Obavy z obnovení těžby zesílily v závěru loňského roku poté, co MŽP udělilo výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů. Potvrdilo tak rozhodnutí krajského úřadu a zamítlo všechna odvolání odpůrců těžby i obcí. Rozhodnutí je konečné a nelze se proti němu odvolat. "Odbor životního prostředí a zemědělství neshledal zákonné důvody, které by vedly k jejímu neudělení. Jedná o výkon státní správy, tedy nerozhoduje samospráva," řekl Löffelmann.

Obnovení těžby se nelíbí obyvatelům z nedalekého Velkého Valtinova ani Jablonného v Podještědí, nesouhlasí s ním Sdružení na záchranu kopce Tlustec ani Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ). Naopak blízké Brniště, které se proti obnovení těžby také léta stavělo, nedávno změnilo stanovisko. Zastupitelstvo souhlasilo s přípravou a následnou těžbou kamene a uložilo starostovi, aby jednal s krajem o vybudování obchvatu Luhova, Jablonného a Mimoně a dojednal smlouvu o kompenzaci s firmou Kamenolom Brniště, která se na Tlustci chystá znovu těžit. Odpůrci těžby se ale odmítají vzdát a hledají další cesty, jak obnovení těžby zabránit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist