https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-samosber-zeleniny-je-velky-zajem-do-poli-vyrazi-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O samosběr zeleniny je velký zájem, do polí vyrazí tisíce lidí

22.8.2020 04:00 | OLOMOUC (ČTK)
Samosběr zeleniny se farmář loni rozhodl zavést kvůli nedostatku brigádníků i nízkým výkupním cenám, které pěstitelům zeleniny nabízejí velkoobchody.
Samosběr zeleniny se farmář loni rozhodl zavést kvůli nedostatku brigádníků i nízkým výkupním cenám, které pěstitelům zeleniny nabízejí velkoobchody.
Licence | Volné dílo (public domain)
Několik tisíc lidí přijede na přelomu srpna a září sklízet desítky tun zeleniny z polí u Těštětic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde farmář Ladislav Kašpar druhým rokem organizuje samosběr mrkve, cibule, zelí či červené řepy. Do polí se zeleninou, které mají celkovou rozlohu 25 hektarů, vyrazí senioři i mladé rodiny s dětmi. Odměnou za práci na poli jim bude kvalitní zelenina za cenu, která je výrazně nižší než na pultech tuzemských obchodů.
 

"Poptávka je velká. Denně mám 30 až 50 telefonátů od zájemců o samosběr," řekl ČTK Kašpar. K samosběru bude zhruba 200 tun zeleniny. Po loňské zkušenosti Kašpar odhadl, že zeleninu si z jeho polí opět přijedou sklidit tisíce lidí z širokého okolí. "Ta díra na trhu byla obrovská," podotkl Kašpar. Podle něj jsou zákazníci už zklamaní z přístupu velkých obchodních řetězců ke kvalitě a ceně nabízené zeleniny.

Za kilogram mrkve sklizené na polích u Těšetic-Vojnic lidé zaplatí čtyři koruny a za petržel osm korun. Kilogram žluté cibule je bude stát šest korun, kilogram bílého zelí na krouhání osm korun a stejné množství červené řepy přijde na pět korun. Farmář Kašpar příští týden zahájí samosběr všech nabízených druhů zeleniny naráz, aby si lidé měli z čeho vybírat. "Čeká se už jen na cibuli, která musí řádně vyschnout," podotkl.

Samosběr zeleniny se farmář loni rozhodl zavést kvůli nedostatku brigádníků i nízkým výkupním cenám, které pěstitelům zeleniny nabízejí velkoobchody. "Dvacet let jsem zeleninu sklízel s pomocí místních brigádnic, které byly celý život v družstvu. Nejmladší z nich je ale dnes 75 let," řekl Kašpar, podle kterého je nyní problém sehnat dostatečný počet kvalitních mladších brigádníků.

Rozhodnutí nabídnout lidem samosběr zeleniny mělo i ekonomický základ. Kašpar upozornil na to, že v posledních letech klesá podíl pěstitelů na konečné prodejní ceně zeleniny v obchodech. "Zatímco před deseti či patnácti lety jsem dostal 33 procent, tak dnes nedostanu ani 18 procent," řekl. Zeleninu sice při samosběru prodává ze ceny, které by dostal od velkoobchodu, avšak ušetří náklady na brigádníky a dopravu.

Kašpara už loni překvapila skladba lidí, kteří neváhali obléknout pracovní oděv a vyrazit do pole sklízet zeleninu pro vlastní spotřebu. "Počítal jsem, že přijdou spíš starší lidé přes padesát let. Dorazila ale také spousta mladých rodin, které ani tak nehleděly na cenu. Rodiče byli navíc nadšení, že to bylo pro jejich děti velké zpestření a zeleninu je bavilo sklízet," dodal Kašpar.


reklama

 
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2020 06:07
Když to funguje na Olomoucku , proč by to nemohlo fungovat kdekoli jinde v ČR. Bezva nápad.
Ceny zeleniny v řetězcích jsou skutečně "utržené z řetězu".
Jeden kg petržele 50 Kč/kg apod.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

23.8.2020 09:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zlegalizovat POLNÍ PICH. Pěstební náklady na zeleninu a ovoce nejsou nijak malé. Výkupní ceny obchodníků jsou směšné k cenám jež nabízejí zákazníkům. Pro farmáře je to tedy jeden ze způsobů přežití. Pamatuji si známé prodejce na Mělnicku jež prodávali u silnic vypěstky ze zahrádek a záhumenků. Před lety po listopadu byla u nás praxe -za sběr a otrhání deseti beden byla jedna bedna zdarma pro brigádníka. Už tehdy se sjížděli brigádníci i z okolních krajů kdy spali v autech na polních cestách. Vaše cena petržele je cenou supermarketů - ještě existuje a existovala možnost nákupu - ze dvora - jež také mnozí využívali. A testovali si jednotlivé farmáře. Za kolik asi vykupují řetězce ovoce a zeleninu v .... , když do nákladů musí započítávat náklady na dopravu a úpravu a ještě inzerují trvalé slevy v procentech z imaginární ceny . Je ostudou, že ministerstvo obchodu v těchto případech dělá slepého ekonoma bez postihu. Takže souhlasím s vámi - aby občané místo joginku v přírodě si šli sezbírat zeleninu na samosběrných akcích farmářů.
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.8.2020 18:06 Reaguje na Krejcar Stanislav
Polní pich samozřejmě legální je, jen to chce najít přiměřeně zahřátou mez pokud možno bez otravného hmyzu.
;-)
Odpovědět
AM

Anežka M

25.8.2020 12:19 Reaguje na Viktor Šedivý
Zato polní pich na strništi... jauuu!
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

26.8.2020 14:17 Reaguje na Anežka M
Ano pokud píchání používá Anežka M. jako ho používala NEI Kočí v Strakovce nebo Tereza H. v Pakistánu tak to může být pro tu vespod auuuu ! Krádeže polních komodit nejen máku ale i jahod, okurek a ostatních polních plodin nejen na zahrádkách a přídomních plochách jsou známé .
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.8.2020 13:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale ono to funguje, já už několik let registruji nabídky na samosběr jahod, snad v Radotíně a Kunraticích. Je to čistě jen na tom producentovi. A občas vidím podél silnice i cedule na samosběr ovoce.

I podle článku to spíš vypadá, že se probudili zemědělci, zájem ze strany zákazníků zde evidentně byl delší dobu.
Odpovědět
AM

Anežka M

25.8.2020 12:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Zájem je. To že lidi nejsou ochotní si máknout je klišé z devadesátek, doba se změnila a s ní i vztah k fyzické práci, která je zas v kurzu.

U nás kdo může nakoupí základní zeleninu (mrkev, řepa, cibule, brambory, zelí) přímo od pěstittelů na podzim a uskladní. Taky to tak dělám, plus jabka z vlastních zásob a o zeleninu v supermarketu nemusím do jara ani zavadit pohledem. Hlavní limit je ve skladování, ne každý má sklep nebo místo na padesátilitrový zelák. A uskladnit třeba mrkev tak aby vydržela celou zimu není úplně lehké. Ale vždycky takhle kupuju už nasbírané, samosběr žádný z pěstitelů v okolí nenabízí. Škoda.

Chápu že pro spoustu zemědělců je asi stresující představa, že budou muset koordinovat houfy sběračů, bojí se, že jim to lidi pošlapou, budou přebírat apod. Myslím, že ty obavy jsou liché, v jahodárnách to zvládají, tak třeba se ve větší míře dočkáme i u zelinářů...
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.8.2020 18:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Opravdu si myslíte, že ceny zeleniny jsou nesmyslně vysoké?
Proč tedy zemědělci neprodávají svoje produkty sami?
Odpovědět
JS

Jiří S

26.8.2020 11:16 Reaguje na Viktor Šedivý
Neprodávají, protože těch hektarů co se sebere samosběrem není zase tolik. Na zbytek by nebyl odbyt.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.8.2020 21:26
Vlastně proč ne. Z ha mrkve je při 4 kč za kilo zhruba 120 tisíc, nákladově je to cca za 25-30 tis. Čistý zisk tedy 90-100 tis./ha.
Proč ale prodává za 4kč, když je cena výrobců někde okolo 8 kč? Zřejmě je to hodný zemědělec.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist