https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-terminu-dokonceni-dohody-eu-a-usa-bude-podle-mzv-jasno-v-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O termínu dokončení dohody EU a USA bude podle MZV jasno v září

31.8.2016 09:51 | PRAHA (ČTK)
Jednání o dohodě o volném obchodu mezi USA a Evropskou unií pokračují, uvedlo české ministerstvo zahraničí. O tom, zda mohou být uzavřena do konce letošního roku, se podle úřadu rozhodne v září. Šanci, že vyjednávacím týmům se podaří dokončit smlouvu, která má odstranit obchodní bariéry mezi Spojenými státy a Evropskou unií, v posledních dnech zpochybnily politické špičky Francie i Německa. Představitelé obou vyjednávacích týmů tvrdí, že jednání pokračují.
 

"Pokračují jednání na nejvyšší politické úrovni. Komisařka (Cecilia) Malmströmová a obchodní zmocněnec USA (Michael) Froman se k tématu sešli koncem července a v bilaterálních schůzkách budou pokračovat i během podzimu," uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo. "I nadále je zde ambice dokončit jednání do konce roku 2016. Dokončení jednání závisí jak na pokroku na technické úrovni, tak na politické vůli," dodal úřad.

O krachu jednání mluvil v neděli německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Dnes uvedl, že rozhovory o rozsáhlé obchodní dohodě ukončila neochota Američanů přistoupit na kompromis. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes prohlásil, že tempo jednání je po třech letech rozhovorů stále nejasné a oběma stranám zbývá práce při dojednávání potřebných standardů a postupů. Uzavření dohody před koncem roku dnes zpochybnil také francouzský prezident François Hollande.

Opačně hovoří představitelé obou vyjednávacích týmů. Zástupci Evropské unie již v pondělí odmítli Gabrielova slova o krachu. Pokračování jednání podpořila také německá kancléřka Angela Merkelová. Spojené státy oznámily, že "jednání v podstatě zaznamenává stálý pokrok".

Snaha uzavřít rozhovory před koncem roku souvisí s končícím mandátem amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho administrativy. "Během září by mělo dojít k politickému vyhodnocení, zda přechod k závěrečné fázi vyjednávání ještě na podzim a uzavření jednání ještě před koncem Obamovy administrativy jsou reálné," uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Česká republika si od dohody nazývané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) slibuje zrušení cel na strojírenské výrobky nebo sklo. Dohoda by měla odstranit také administrativní překážky, jako jsou regulace a rozdíly v certifikaci pro automobilový průmysl, zdravotnickou techniku nebo farmaceutické výrobky. "Ztroskotání dohody by pro ČR znamenalo zmařenou šanci na vylepšení obchodních vztahů. A to vztahů jak přímo s USA, tak i prostřednictví jiných členských zemí," sdělilo ministerstvo důsledky případného krachu jednání. Spojené státy by se podle MZV také mohly přeorientovat na jiné trhy.

Zatím poslední, tedy 14. kolo vyjednávání o TTIP, se konalo v Bruselu v týdnu od 11. července do 15. července a pokračovalo o týden později diskusemi o službách. Na neformální schůzce 22. září v Bratislavě se o TTIP budou bavit ministři obchodu unijních zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist