https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-tyrane-psy-z-mnozirny-v-plzni-je-zajem-domov-uz-naslo-24-psu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O týrané psy z množírny v Plzni je zájem, domov už našlo 24 psů

3.12.2018 12:29 | PRAHA (ČTK)
Podle zaměstnankyně úřadu je o psy velký zájem a pracovníci neustále odpovídají na telefonáty a e-maily.
Podle zaměstnankyně úřadu je o psy velký zájem a pracovníci neustále odpovídají na telefonáty a e-maily.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O týrané psy z plzeňské množírny, kterou v létě odhalili ochránci zvířat, policisté a veterináři v bytě v Plzni a v domě v nedalekém Starém Plzenci - Sedleci, je velký zájem. Policisté tam zajistili přes stovku psů, zejména čivav, kteří později přešli do péče Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Úřad zvířata i vzhledem k vysokým nákladům na péči postupně uvolňuje k prodeji prověřeným zájemcům. Od 23. listopadu, kdy nabídl první psy, našlo nové majitele už 24 zvířat, dalších 25 je v nabídce. Vyplývá to z údajů na stránkách ÚZSVM.
 

Podle zaměstnankyně úřadu je o psy velký zájem a pracovníci neustále odpovídají na telefonáty a e-maily. Prvních několik psů už minulý týden odjelo s novými majiteli.

Kriminalisté po několikaměsíčním vyšetřování obvinili osmačtyřicetiletou ženu z Plzně, která je podezřelá z toho, že provozovala množírnu psů. Za týrání zvířat a neoprávněné podnikání jí hrozí až pětileté vězení. V bytě v Plzni - Vinicích s ní žilo na 60 psů, další desítky psů byly v obci Sedlec, kde se u domu našla také těla uhynulých zvířat. Po zajištění se o psy staral plzeňský útulek, později si je do smluvních zařízení převezl ÚZSVM.

"Od začátku za péči a krmení pro zvířata platí veškeré náklady Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, kdy v současné chvíli částka přesahuje dva miliony korun," sdělila koncem listopadu policejní mluvčí Hana Rubášová.

Všichni nabízení psi jsou kastrovaní. Zájemci zaplatí kromě kupní ceny za zvíře, která se pohybuje od několika stokorun do 2000 korun podle věku a zdravotního stavu, také náklady na kastrování. "Vzhledem k utrpení, kterému byla zvířata vystavena, budou zájemci o ně po dohodě s orgány činnými v trestním řízení absolvovat osobní rozhovor - za účelem zjištění jejich vztahu a postoje ke zvířatům a zejména k seznámení s přístupem, který týraná zvířata potřebují k dalšímu spokojenému životu," uvádí ÚZSVM na stránkách s katalogem nabízených psů.

Podle katalogu jsou psi od zhruba ročních jedinců po až dvanáctiletá zvířata. Řada z nich má v charakteristice uvedeno, že jsou bojácní, zvykají si na lidi a na chůzi na vodítku. Někteří mají zdravotní problémy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist