https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-vavrouskovu-cenu-se-utka-12-ekologickych-projektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O Vavrouškovu cenu se utká 12 ekologických projektů

3.7.2020 08:20 (ČTK)
Předání ceny Josefa Vavrouška za výjimečný počin v roce 2018 Daliboru DOstálovi z projektu Česká krajina.
Předání ceny Josefa Vavrouška za výjimečný počin v roce 2018 Daliboru DOstálovi z projektu Česká krajina.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Popularizátoři starých odrůd ovoce, pořadatelé úklidových akcí či bioložka chránící mořské želvy patří k letošním osobnostem nominovaným na Cenu Josefa Vavrouška. O cenu za výjimečný počin v oblasti ochrany životního prostředí a udržitelného způsobu života se utká 12 projektů. Slavnostní předání bude 16. července v Senátu ČR. Za pořadatelskou Nadaci Partnerství to uvedl David Kopecký v dnešní tiskové zprávě.
 

Jedním z nominovaných je Jan Bareš, spoluzakladatel globálního úklidového hnutí Trash Hero. Kopecký upozornil, že po čtyřech letech se jen v Česku úklidu přírody a dalších míst věnuje 18 základen, které uspořádaly tři stovky akcí s pomocí více než 3000 lidí. V úklidu se angažuje i ekolog Miroslav Kubásek, kterému nominaci vynesla aplikace Kam s ním. Ta lidem pomáhá zbavit se legálně nepotřebných věcí. Čítá už 50.000 míst po celém Česku.

Do oživení krajiny kolem Kralic na Hané se pustil zahradník Radim Maleček. Za pomoci desítek dobrovolníků do polí navrací remízky a meze, které pomáhají zadržet vodu a slouží také jako úkryt pro zvířata. Maleček se věnuje i sázení stromů a obnově alejí. Z Prostějovska pochází i další nominovaný zahradník Tomáš Peka, který stojí za založením Arboreta Vrahovice. Sází i stromy v okolí.

Staré ovocné odrůdy dlouhodobě pěstuje ekologický zemědělec Radim Pešek. "V jeho sbírce ovocných stromů lze najít téměř neznámé a také odolnější druhy. Podílel se také na mapování starých odrůd v Bílých Karpatech," podotkl Kopecký. Polozapomenuté odrůdy dřevin popularizuje i Miroslav Šobr. Jeho projekt Zahradou poznání kombinuje výsadbu ovocných stromů a připomínku osobností Prácheňska skrze desítky pamětních zastavení. Díky projektu bylo vysázeno 1200 stromů, tvůrci počítali s polovinou.

Starostka brněnské městské části Nový Lískovec Jana Drápalová (Zelení) získala nominaci za proměnu tamního sídliště. Obecní bytové domy, radnice i základní školy a školka mají nízkoenergetický standard.

Vznik Kampusu Hybernská v Praze iniciovali další kandidáti Jan Bičovský a Pavel Sitek z Univerzity Karlovy. V areálu se pořádají kulturní akce, funguje tam i bezodpadová kavárna či komunitou podporované zemědělství.

Obnově zaniklého mokřadu nedaleko Kozmic na Hlučínsku se věnuje Kamil Lisal. Potřebné kroky přispěly k zadržení vody v krajině a v oblasti opět hnízdí vodní ptáci.

K ochraně mořských želv přispívá bioložka Hana Svobodová. Vědkyně vede projekt v jedné z ohrožených částí Indického oceánu, včetně osvětových aktivit. Pomoc zvířatům vynesla i nominaci Tereze a Robertovi Plickovým. Manželé vedou spolek Hlas zvířat, prosadili novelu zákona, která mimo jiné zvyšuje tresty za týrání. Nominaci má i ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který v lednu vyhlásil sbírku na pomoc požáry zasažené Austrálii. Zoo dosud vybrala 22,8 milionu korun, 20 milionů už do země poslala Peníze pomohly například péči o popálená zvířata či ohrožené druhy.

Cenu Josefa Vavrouška od roku 1996 převzaly čtyři desítky lidí. Ekolog a někdejší federální ministr životního prostředí Josef Vavroušek patřil k protagonistům konceptu trvalo udržitelného rozvoje. V roce 1995 se svou dcerou tragicky zahynul při zimním přechodu Vysokých Tater.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist