https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obec-rybi-instaluje-temer-200-domovnich-cisticek-vod-za-41-mil-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obec Rybí instaluje téměř 200 domovních čističek vod za 41 mil.Kč

26.2.2018 04:30 | RYBÍ (ČTK)
Na domovní čistírny (na obrázku) mohou obce žádat 100.000 až 240.000 korun podle toho, kolik domácností na ně bude napojeno. Příspěvek státu pokryje až 80 procent nákladů. Domovní čistírny se hodí zejména pro města a obce s odlehlými částmi, jejichž napojení na centrální čistírnu odpadních vod by bylo příliš nákladné.
Na domovní čistírny (na obrázku) mohou obce žádat 100.000 až 240.000 korun podle toho, kolik domácností na ně bude napojeno. Příspěvek státu pokryje až 80 procent nákladů. Domovní čistírny se hodí zejména pro města a obce s odlehlými částmi, jejichž napojení na centrální čistírnu odpadních vod by bylo příliš nákladné.
Obec Rybí na Novojičínsku instaluje téměř 200 domovních čistíren odpadních vod. Jejich hodnota přesáhne 41 milionů korun, přičemž zhruba polovinu zaplatí státní dotace. Jde o jeden z největších projektů ve výzvě ministerstva životního prostředí. Řekli to ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO) a starostka Rybí Marie Janečková (KDU-ČSL).

 

"Obec Rybí je výjimečná v tom, že je to velký projekt. My jsme těch projektů udělali desítky a brzy jich budou stovky, protože ten zájem o domácí čistírny je obrovský," řekl ministr.

První výzva na domovní čističky s celkovou sumou 100 milionů korun byla vypsána do konce loňského listopadu, vyčerpána už ale byla o několik měsíců dříve. V 21 projektech vzniklo přes 500 čistíren. V říjnu ministerstvo vypsalo novou výzvu s 200 miliony korun. Žadatelé se mohou hlásit do 30. června 2019, je ale pravděpodobné, že výzva bude opět vyčerpána dřív.

"Podle mých informací budou vyčerpány velmi brzo, ale jsme připraveni do toho dávat další peníze v řádech stovek milionů korun, protože celorepublikově je o to velký zájem," řekl Brabec.

Na domovní čistírny mohou obce žádat 100.000 až 240.000 korun podle toho, kolik domácností na ně bude napojeno. Příspěvek státu pokryje až 80 procent nákladů. Domovní čistírny se hodí zejména pro města a obce s odlehlými částmi, jejichž napojení na centrální čistírnu odpadních vod by bylo příliš nákladné.

Ministr řekl, že v Rybí chce sbírat zkušenosti pro vylepšení projektu do budoucna. "Je jasné, že celá řada obcí v České republice, především těch menších obcí do 500 obyvatel, pro ně vychází ekonomicky zcela nesmyslně centrální čistírna. A pokud ti lidé chtějí něco jiného než vlastní jímky, anebo to tedy vypouštět někam v zásadě ilegálně, tak domácí čistírny jsou řádově levnější než centrální čistírna," řekl Brabec.

Starostka Janečková řekla, že Rybí s 1200 obyvateli už má s domácími čističkami bohaté zkušenosti. "Novostavby musí mít čistírny odpadních vod, postupně si ty čistírny zřizovaly i starší domky, které měly nevyhovující čištění, septiky. Už se nám jich nasbírala asi stovka. Zjistili jsme, že by to mohlo jít tímto způsobem, a na centrální kanalizaci zkrátka nemáme," řekla starostka.

Nyní se zapojí dalších téměř 200 domů, takže pokryta už bude podle starostky skoro celá obec. Na čističce u každého domku bude zařízení, které bude snímat její fungování a zprávu přenášet na dispečink. "Tak vlastně my budeme vědět, jak ty čistírny fungují, a budeme mít technika, který se o čistírny bude starat. Budeme mít s lidmi uzavřenou smlouvu o tom, že ty čistírny budeme obstarávat my," řekla Janečková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist