https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obvineni-v-kauze-becva-prislo-po-dlouhe-dobe-rekl-jednatel-rybaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obvinění v kauze Bečva přišlo po dlouhé době, řekl jednatel rybářů

28.6.2021 15:20 | VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Koho konkrétně policie obvinila, neuvedla.
Koho konkrétně policie obvinila, neuvedla.
Obvinění v případu loňské otravy řeky Bečvy, které vznesla policie vůči jedné fyzické a jedné právnické osobě z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, přišlo po dlouhé době. ČTK to řekl jednatel severomoravských rybářů Rostislav Trybuček. Doufá, že se vyšetřování podaří dotáhnout do konce a usvědčit skutečného viníka ekologické havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) způsobily kyanidy. Uplynulo od ní více než devět měsíců.
 

"Byl bych rád, aby se tahle věc dotáhla do konce, protože bez oprávněného viníka by to nemělo skončit. Já jsem vždycky říkal, že je mi úplně jedno, kdo to byl. A že bych strašně rád, aby byl v kauze někdo obviněn, ať se viník najde. Samozřejmě je to po dlouhé době, lidé jsou pesimisté, asi to bude běh na dlouhou trať," uvedl Trybuček.

Kritický je vůči délce prověřování kauzy. "Strašně špatně je, jak dlouho to trvalo. Protože lidé si udělali hypotézy sami. Když nedostanou jednoznačnou odpověď, tak si udělají závěry sami. Já se na ně za to nezlobím, také jsem byl netrpělivý," řekl jednatel rybářů.

Koho konkrétně policie obvinila, neuvedla. Server iDNES.cz v květnu napsal, že posudek, který si policie nechala v případu zpracovat, podezírá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Její ředitel Oldřich Havelka to následně na dotaz ČTK odmítl, dnes nechtěl informaci policie o zahájení trestního stíhání komentovat.

Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem. Energoaqua zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který zhruba po 16 kilometrech ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Právě tento kanál jako možný zdroj znečištění Bečvy už v minulosti označila ČIŽP i policie. "Je to pro rybářskou veřejnost určitě překvapující, ale měl jsem v posledních 14 dnech možnost mluvit s odborníky, docela jsem se ptal, oni mi věcně argumentovali a nevylučuje se to," řekl Trybuček. První leklé ryby totiž rybáři podle něj zaznamenali zhruba až tři kilometry pod výpustí.

Havárie postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Řeku znovu zarybňují, po otravě do ní vysadili například podoustve a před několika týdny také parmy. "Teď budeme mít chvilinku klid, řekl bych do konce září. Uvidíme, jestli průzkumy ukáží, že se násada chytla," uvedl Trybuček.

K opětovnému zarybnění využívají rybáři peníze z příspěvků, které přijímají na transparentním účtu, i finance poskytnuté ministerstvem zemědělství. Bečva je podle Trybučka specifická svou druhovou skladbou, sehnat odpovídající násadu proto není pro rybáře jednoduché.


reklama

 
Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

28.6.2021 21:20
Celá kauza otrávené Bečvy je tajemná jak hrad v Karpatech, což celkem jasně potvrzuje, o co jde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist