https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oceneni-blanicky-rytir-ziskal-potomek-slechtickeho-rodu-zdenek-sternberg
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ocenění Blanický rytíř získal potomek šlechtického rodu Zdeněk Sternberg

3.4.2021 01:21 | VLAŠIM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ocenění Blanický rytíř pro lidi, kteří se zasloužili o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka, získal in memoriam potomek významného českého hraběcího rodu Zdeněk Sternberg. Dalšími oceněnými jsou Jaroslav Kadlec z Prahy a Votic a Miluše Slunečková z Vlašimi, informoval ČTK Jiří Pavelka z Českého svazu ochránců přírody.
 

Vlastník hradu v Českém Šternberku na Benešovsku Sternberg zemřel v lednu ve věku 97 let. Cenu získal za celoživotní dílo, zejména za péči o kulturní dědictví regionu, jeho propagaci v tuzemsku i v zahraničí a za šíření humanismu a šlechetnosti.

Sternberg podle organizátorů ankety svůj rodný kraj kolem řeky Sázavy miloval a dával to neokázale najevo podporou místních projektů. Málokdo ví, že pomáhal s obnovou kulturního a církevního dědictví, třeba kapličky v obci Malovidy, nebo že byl neoficiálním patronem kostelů v divišovské farnosti. Podporoval vydávání publikací o regionu. Dokud mu zdravotní stav dovolil, účastnil se kulturních a společenských akcí v regionu.

Sternbergův osud plně odráží nedávnou historii Československa. Byl vychován jako dědic panství na hradu Český Šternberk. Za nacistické okupace byla jeho rodina pronásledována a po znárodnění hradu v roce 1948 pracoval na šachtě, sloužil u Pomocných technických praporů (PTP) a později pracoval například jako kulisák. V roce 1968 emigroval do Rakouska, po roce 1989 dostal hrad v restituci zpět. V roce 2005 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

Kadlec získal cenu in memoriam za celoživotní činnost, zejména za rozvoj poznání v oblasti neživé přírody, popularizaci geologie a za dokumentaci a interpretaci přírodního a kulturního dědictví geoparku Kraj blanických rytířů. Slunečková byla rovněž oceněna za celoživotní dílo, zejména za udržování křesťanských hodnot i v nepříznivých dobách, za přínos ke vzdělávání dětí a rozvoj křesťanských neziskových organizací na Podblanicku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 07:20
Jedna z velkých chyb nedávné minulosti byla, že čecháčkovská zaprděnost nám zablokovala vrátit v restitucích maximum šlechtického majetku původním majitelům.
Stačí se podívat na seriál "Modrá krev", kde je mezi řádky jasně vidět, jak výrazný přínos v poctivosti, vlastenectví a morálky mohla tahle skupina lidí sem přinést.
Podařilo se sice udělat restituci církevního majetku, ale příliš pozdě, národ je už morálně totálně na dně a převzal bolševické, čistě destruktivní myšlení.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

3.4.2021 07:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle,
národ jste i Vy. Já jsem občanka státu Česká republika. A jako taková mám právo volit a využívám jej ve prospěch ostatních občanů ČR. Pokud si ale my občané v zásadě neumíme vybrat slušné vedení, není nám pomoci a své dějiny budeme muset prožít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 07:41 Reaguje na Katka Pazderů
Samozřejmě, vůbec se nemíním vyčleňovat ze zaprděného a morálně zdevastovaného národa, jsem sám ateista. Ale myslím si, že většina národa tu zaprděnost a nemorálnost nevidí a právě šlechtický vliv NÁM v Česku silně chybí.
Odpovědět
SB

Stanislav Bojko

3.4.2021 13:09 Reaguje na Pavel Hanzl
K čemu vlastně chybí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 20:42 Reaguje na Stanislav Bojko
K tomu, abychom se mohli řadit mezi Národy Evropské.
Dnes máme silné tendence stát se votroky Eurasie..
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.4.2021 15:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Klasický bolševik jste tady přede všemi Vy Hanzl, jen Vy považujete Váš názor za jedinou pravdu. Vaše - kdo nejde s námi jde proti nám - typické pro bolševické myšlení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2021 20:43 Reaguje na Jiří Daneš
Plácáte nesmysly jak dycky.
Odpovědět
KO

Karel Ondroušek

4.4.2021 11:18
A nezapomněli jste náhodou na největšího Sudeťáckého "Čecha" Knížete Schwazenberga? Jak to že se vám neozval jeho pucflek Kalousek s nominací?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2021 12:04 Reaguje na Karel Ondroušek
Na zaprděnost Česko asi fakt dojede.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist