https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochrana-biodiverzity-je-otazka-politicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochrana biodiverzity je otázka politická, říkají odborníci

23.11.2010 10:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Ochrana biodiverzity v lesích je dnes otázka politická,“ říká Tomáš Vrška z VÚKOZu. Na fotografii les v úbočí Kotle v Krkonoších.
„Ochrana biodiverzity v lesích je dnes otázka politická,“ říká Tomáš Vrška z VÚKOZu. Na fotografii les v úbočí Kotle v Krkonoších.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Jak v českých lesích udržet biodiverzitu? Podle odborníků je třeba najít optimální styl hospodaření.
 

Milan Chytrý z Přírodovědné fakulty Masarykovy univerzity porovnává přírodu v České republice se vzdálenými končinami na Sibiři. Zatímco u nás je v lesích maximálně 55 až 65 rostlinných druhů, na Altaji na Sibiři jich je dvakrát více. Jihosibiřská biodiverzita podle Chytrého není nic exotického, hranice mezi starobylými a moderními lesy je prý tvořena Jižním Uralem.

V minulosti byly naše lesy využívány více než dnes, do počátku 20. století se používal tzv. historický management, který zajišťoval v lesích dostatek světla. Jako příklad Chytrý zmínil hrabání steliva v lesích, pařezové hospodaření a dle dobových obrazů je jasné, že se v lesích i pásl dobytek. Podle studie, která vznikla v 80. létech v Polsku dochází k úbytku světlomilných druhů, šíření širokolistých stromů a snižování biodiverzity.

Bezzásahovost v lesích?

Jaké možnosti tedy biodiverzita v českých podmínkách má? Podle Chytrého jsou dvě možnosti: tou první je bezzásahovost. Tím by les ale ztratil biodiverzitu podrostu a Chytrý varoval i před dalším úskalím: „Tím vytváříme něco, co tady nikdy nebylo. Je otázka, jestli to chceme.“ Druhou variantou je obnova nebo napodobení historického managementu, což by znamenalo zachování tradice a ne vznik nové divočiny.

„Problém není bezzásahovost, problém je v typu managementu,“ doplňuje Tomáš Vrška z VÚKOZu a dodává: „Ochrana biodiverzity v lesích je dnes otázka politická.“ S tím souhlasí Chytrý a říká: „Člověk je faktor, který určuje diverzitu.“ Podle Chytrého by bylo dobré bezzásahovost praktikovat ve středních a vyšších polohách a historický management v nížinách. „Lesy jsou dobré, jde o to najít optimální vzor, jak v nich hospodařit,“ zdůraznil Chytrý.

Staré lesy svědčí ptákům

Jiří Reif z Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy uvedl, že v ČR je asi 200 druhů ptáků. Toto číslo zahrnuje běžné i vzácné druhy. Nejvíce, 46 %, je v ČR lesních ptáků. V posledních létech je jich u nás více, ale vlivem globálního oteplování se jedná o jižní druhy. „Nevíme přesně proč přibývají,“ přiznává Reif. Je domněnka, že těmto ptákům vyhovuje stárnutí lesů. „Česká republika je takové okénko do změn ptačích areálů,“ říká Reif k faktu, že v české krajině ubývá severních druhů ptáků a přibývá jižních. V ČR přibývá také mokřadních druhů ptáků, naopak je zde stále méně druhů otevřené krajiny.


reklama

 
Další informace |
Tématem se v úterý 16. listopadu v budově Akademie věd ČR zabývala Učená společnost ČR.
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist