https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-odvezli-z-pastvin-u-milovic-pozustatky-po-armade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři odvezli z pastvin u Milovic pozůstatky po armádě

8.1.2020 00:30 | MILOVICE (ČTK)
Ochranáři uklidili pastviny velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku od pozůstatků po armádě, nalezli například klubka rezavých ostnatých drátů, kusy tankových pásů nebo prostřílené terče.
Ochranáři uklidili pastviny velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku od pozůstatků po armádě, nalezli například klubka rezavých ostnatých drátů, kusy tankových pásů nebo prostřílené terče.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochranáři uklidili pastviny velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku od pozůstatků po armádě, nalezli například klubka rezavých ostnatých drátů, kusy tankových pásů nebo prostřílené terče, informovala včera v tiskové zprávě ochranářská společnost Česká krajina.
 

"Tyto zrezavělé, často ostré nebo jinak nebezpečné kovové předměty představují riziko nejen pro divoké koně a zubry, ale i pro další druhy zvířat, které žijí v rezervaci velkých kopytníků," řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Nebezpečné jsou například zbytky ocelových lan, které mohou vytvářet smrtící smyčky, nebo železné tyče trčící ze země na místě někdejších vojenských objektů.

Ochranáři zbytky po sovětské armádě sbírali v minulých měsících, sváželi na jedno místo, včera je přepravili do výkupu železa. Utržené peníze zaslali na sbírkové konto, z něhož se financuje péče o ohrožená zvířata v rezervaci.

Ve sběrně nepřijali články tankových pásů. Obsahují totiž příměs dalších látek, a nejsou tak pro tavení v běžných hutích vhodné. "Nakonec jsme tuto památku po činnosti vojáků předali místním klubům branných činností, které jimi rozšíří svoji sbírku předmětů upomínajících na činnost armády v těchto místech," řekl Dostál.

Vedle pozůstatků po výcviku armády ochranáři nasbírali další odpad, především množství sklenic, plechovek a PET lahví od různých nápojů.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace je podle ochranářů prvním místem na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist