https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-vypustili-do-prirody-v-ceskem-stredohori-na-40-vzacnych-syslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři vypustili do přírody v Českém středohoří na 40 vzácných syslů

19.7.2023 19:07 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Čolobentičová / AOPK ČR
Čtyřicet vzácných syslů se již prohání po loukách Českého středohoří. Ochranáři je vypustili na Odolickém vrchu u Bělušic na Mostecku. Jejich cesta do chráněné krajinné oblasti začala v Zoo Brno, Zoo Norimberk, Zoo Opel v Hesensku a záchranné stanici pro živočichy Vlašim, kde se hlodavci narodili. Akce je součástí záchranného programu, který pro sysla před více než 15 lety připravila a nadále ho koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). V ČR žije zhruba 6000 syslů, uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová.
 

"Odolický vrch jsme nezvolili náhodou. Pro vypouštění syslů totiž vybíráme taková místa, kde tato zvířata dříve žila a kde jsou i dnes vhodné podmínky. Doufáme, že se tu postupně rozmnoží a propojí se syslími koloniemi v okolí. Pro přežití syslů v naší přírodě je klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde v současné době žijí. To znamená vhodným způsobem hospodařit, především pravidelně kosit trávu či spásat. Syslům totiž vyhovují suché, nízké stepní trávníky. Taková místa ale z naší krajiny už téměř zmizela," uvedla koordinátorka záchranného programu Lenka Čolobentičová z AOPK ČR.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Čolobentičová / Agentura ochrany přírody a krajiny ČR - Regionální pracoviště Správa CHKO Český les

V 50. letech byl sysel označován za škůdce. Kvůli změnám v zemědělském hospodaření z krajiny téměř vymizel. "Syslové doplatili na rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkou travou a používání chemických prostředků. Nyní je sysel kriticky ohroženým druhem, evidujeme zhruba 40 míst, kde tento hlodavec žije. Pomoci by mu měl právě záchranný program," doplnil ředitel AOPK ČR František Pelc.

"Záchranné programy pomáhají v naší krajině udržet vzácné druhy rostlin a živočichů. Nyní jich máme již 13 a chystáme další," řekl Pelc. Díky předchozím programům se podle něj podařilo zachránit třeba hvozdík písečný český a daří se zvyšovat i počty užovek stromových.

"Prospívají ale i jiným druhům. Často totiž spočívají v podpoře šetrného hospodaření, které zlepšuje podmínky i pro jiné rostliny a živočichy," uzavřel ředitel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.7.2023 19:50
Předpokládám, že také natloukli cedule Ikonám vstup zakázán:-) 6 tis syslů vs 80 tis lišek, 250 tis prasat, 20 tis kání, 3 tis pochopů... P.S. Ohrádky (i shora kryté) by tam mohly zůstat trvale - a ve větším počtu. Jinak biologická ochrana se o škůdce postará.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

19.7.2023 20:12
Co bude dnes k večeři?
Říkám:"sysli s müsli"
Láďa mi však nevěří
Sysli v müsli zkysli
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.7.2023 20:55
Hlavně doplatili na to, že se přestalo pást a kosit tráva pro kozu a králíky. takže na zmizení megafauny, včetně činností co ji nahrazovala. Takže jim zbyla jen golfová hřiště a letiště.
Odpovědět
MM

Milan Milan

19.7.2023 22:22
To se mi líbí. Stejně jako řada jiných škůdců, byl historicky vytěsněn do takových syslích rezervací, kde škodí minimálně. A množí se velmi dobře, takže jen se mu povolí větší výběh, velmi rychle jej zasyslí. Naštěstí většinu roku spí.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.7.2023 06:37
Na Radouči u Mladé Boleslavi je také syslí kolonie a lidi je tam vyžrali tak,že sysli měli problém zalézat do děr. Jak je to teď ale nevím.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.7.2023 08:40
Sysly naši předci hubili nikoliv pouze jako přímé škůdce, ale jako příčinu
ztrát na dobytku a koních. Pokud totiž kůň šlápl do nory, tak byl se zlomenou nohou odepsán a totéž kráva. Pastvina děravá jako ementál není pastvina, ale syslí stanoviště, kde na údržbu zbude pouze člověk. Bude každopádně dobré sledovat, kolik jich přežije díky predaci v dané lokalitě.
To tam vystříleli všechny jejich predátory a nebo jsou pouze potravou ikon?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.7.2023 11:05 Reaguje na Břetislav Machaček
naši předkové sysly nevyhubili. Vyhubili jsme je až nyní tím, že se nepase a nekosí tráva. Vůbec nejde o predaci, ale vhodnou vypasenou krátkostébelnou step. Například step Miroslavské kopce je bez syslů a nešíří se do ní, přestože na okraji je letiště s přemnoženými sysly. Rozdíl je jen, že letiště se nízko kosí a step ne.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.7.2023 11:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
Syslům i motýlům chybí megafauna, co vypase step. A nebo činnost lidí, co dosáhne téhož. Dnes jsou to jen letiště nebo golfová hřiště.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.7.2023 09:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Prosím o informaci, na kterém golfovém hřišti u nás
žijí sysli! Co tam žerou, když tam u trávy nikdy nedozrají její semena a složení trávníků se scvrklo
na 2-3 druhy. Na těch hřištích díky chemii nenajdete
žížalu a ani krtky, kteří by tam bez těch žížal hladověli. Jinak zlámání nohy se týkalo kdysi i té
megafauny a nikde nepíšu, že je předci vyhubili,
ale že je HUBILI! Jinak si ještě pamatuji sysly
z doby před 35 roky i v mém okolí, ale to už
není pravda jako ty stovky zajíců, koroptví atd.
Toto je ale hlavně výsledek tržního zemědělství scvrklého na pšenici, řepku a kukuřici bez pícnin
a pastvin. Jinak jsem před 25 roky zažil zlomení
nohy v syslí noře u westernového hřebce v ceně
cca 50 tisíc, kterého z louky odvezli rovnou na nucený výsek. Majitelka se smutná večer ožrala tak, že málem skončila s otravou alkoholem ve špitále.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

21.7.2023 18:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Souhlasím s tím, že naši předkové nevyhubili sysly predací, ale zničením jejich biotopů. Prostě místa vhodná pro sysly se u nás skoro nevyskytují. Když se obnoví dostatečný počet takových míst, budou sysli za vodou.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

21.7.2023 14:31
Nevidím tam, žádný sklopec ani posed atd ...
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

14.2.2024 21:21
To je dobře. Já bych se taky ráda zapojila k nějakým ochranářům a pomáhala bych pak zraněným zvířatům. Musí to být skvělý pocit, když pomůžete vrátit zvířata do volné přírody. Třeba pak bude v lesích zase víc živo :-) . V lese a celkově přírodě trávíme hodně času. Vezmeme si jenom batoh, který máme z https://armik.cz/ a nějaké věci a jdeme :-) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist