https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-na-vysocine-upozornili-na-skeblici-asijskou-vytlacuje-puvodni-druhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci na Vysočině upozornili na škeblici asijskou, vytlačuje původní druhy

14.11.2023 18:57 | JIHLAVA (ČTK)
Škeblice pochází z jihovýchodní Asie, do Evropy byla zavlečená s rybami. Podobně jako původní druhy škeblí se škeblice rozmnožuje larvami, které parazitují na žábrách ryb.
Škeblice pochází z jihovýchodní Asie, do Evropy byla zavlečená s rybami. Podobně jako původní druhy škeblí se škeblice rozmnožuje larvami, které parazitují na žábrách ryb.
Foto | Alexander Mrkvicka / Wikimeda Commons
Ochránci přírody na Vysočině upozornili na výskyt škeblice asijské, která vytlačuje původní škeble a velevruby. V Česku byla škeblice poprvé zjištěná v 90. letech minulého století, šíří ji ryby infikované larvami. Na Vysočině se zatím škeblice objevuje ojediněle, ví se o ní ve třech rybnících na Humpolecku, v rybníku na Pelhřimovsku a u Moravských Budějovic. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) uvítají informace o tomto invazivním druhu, protože může být i jinde. Uvedli to na webu Správy CHKO Žďárské vrchy.
 

Lastury škeblí mohou být vidět při podzimním vypouštění rybníků. "Šíření škeblice, stejně jako dalších invazních druhů, je nejsnazší zastavit na samém počátku invaze," uvedla agentura. Škeblice je podobná domácím škeblím a velevrubům, ale je větší. Dorůstá až do 25 centimetrů. "Srovnatelných velikostí dosahuje z našich druhů pouze zákonem chráněná škeble rybničná. Ta má však oproti škeblici asijské schránky protáhlejší," uvedla agentura. Na schránkách škeblic bývá často fialové zbarvení, rozlišit se dají také podle růžové barvy na vnitřní straně lastrury.

Škeblice pochází z jihovýchodní Asie, do Evropy byla zavlečená s rybami. Podobně jako původní druhy škeblí se škeblice rozmnožuje larvami, které parazitují na žábrách ryb. Larvy škeblice asijské ale mohou napadat více druhů ryb, což ji zvýhodňuje při pronikání do nových lokalit. V místech, která škeblice obsadí, podle AOPK původní druhy mlžů ustupují nebo vymizí.

K šíření škeblic může přispět také snaha zachránit škeble uvízlé v bahně vypuštěného rybníka. Lidé by proto škeble neměli přemisťovat do jiných lokalit. Při podezření, že jde o nepůvodní druh, by měli by kontaktovat odborníky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.11.2023 19:27
No, jestliže má hmyz být potravinou budoucnosti, nebál bych se ani této delikatesy, neb je spousta zemí, kde srkají syrové mlže s citrónovou šťávou a hrozně u toho mlaskají. Na tomto faktu založit biznis plán, škeble to jsou velké, bedýnky se budou plnit rychle. Jelikož nemají přirozeného predátora- a pokud jsou skutečně nebezpečím pro domácí druhy, potom se jistě najde persona, která s pomocí dotace (jak jinak, že-) bude čistit naše vody od tohoto invazního druhu. Prostě (úředně) oznámit a nehnout prstem nestačí...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

14.11.2023 19:32
Zajímalo by mě, z kterých lokalit a které původní druhy ustoupily nebo vymizely, jak to bylo zjištěno, a kde je jistota, že tomu je pusobením této škeblice a ne zhoršovaním životního prostředí. Jinak je to jen obvyklá fráze o strašné škodlivosti, která je součastí každého članku o nepůvodním druhu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.11.2023 19:42 Reaguje na Josef Mozek
Mě by zase zajímalo, zda neudělali na matrice chybu a samohlásky u příjmení nemají být stejné. Páč jste takřka jediný, kdo tady zuřivě obhajuje (chrání) invazivní druhy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.11.2023 08:11 Reaguje na Josef Mozek
No škeblice škodí tím, že vyžere plankton a taky obsadí obrovským množstvím larev ryby. Ale pokud vím tak naši spoluobčané s asie ji sbírají, nicméně nerozlišují mlže, takže škeblice škodí i tady.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist