https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-chteji-rychleji-chranit-lesy-u-soutoku-dyje-a-moravy-predali-ministryni-petici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody chtějí rychleji chránit lesy u soutoku Dyje a Moravy, předali ministryni petici

10.6.2022 17:50 | MIKULČICE (ČTK)
Na soutoku, kde patří veškeré pozemky Lesům ČR, jsou dodnes jen dvě malé národní přírodní rezervace s lužními pralesy a zbytek je bez ochrany. Takzvaná Moravská Amazonie je největším zachovalým lužním komplexem v České republice.
Na soutoku, kde patří veškeré pozemky Lesům ČR, jsou dodnes jen dvě malé národní přírodní rezervace s lužními pralesy a zbytek je bez ochrany. Takzvaná Moravská Amazonie je největším zachovalým lužním komplexem v České republice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Ochránci přírody chtějí urychlit ochranu lužních lesů u soutoku Dyje s Moravou, která je pro své přírodní bohatství označována jako Moravská Amazonie. Podle nich ochrana této lokality není dlouhodobě vyřešena a hrozí úpadek území. Ministryni životního prostředí Anně Hubáčkové (KDU-ČSL) dnes na slovanském hradišti v Mikulčicích na Hodonínsku předal petici s více než 13 000 podpisy, vyzývají v ní ke zrychlení procesu ochrany.
 

"Cílem petice bylo nějakým způsobem pomoci poposunout ochranu lužních lesů na Soutoku, protože je to věc, která se vleče už téměř 50 let. Prvním bodem petice je výzva k zastavení nevhodného způsobu hospodaření, druhým je vyhlášení maloplošných chráněných území, která by chránila ty nejcennější partie lokality, a třetí je vyhlášení chráněné krajinné oblasti," uvedl za petiční výbor předseda Hnutí Brontosaurus Podluží Dalimil Toman. Hubáčková uvedla, že proces vyhlášení zmíněných dvou maloplošných území začal, dokončen by mohl být v příštím roce. Pokud jde o případné vyhlášení CHKO, případně národního parku Hubáčková na dotaz ČTK uvedla, že by nechtěla říkat, čemu dává přednost. "Je to debata s vědci, s odborníky a debata i s nevládními organizacemi a samosprávami. Už v tuto chvíli ale můžu říct, že těch debat jsem měla více a dost se kloní k tomu, že lepším způsobem je CHKO," řekla ministryně.

Na soutoku, kde patří veškeré pozemky Lesům ČR, jsou dodnes jen dvě malé národní přírodní rezervace s lužními pralesy a zbytek je bez ochrany. Takzvaná Moravská Amazonie je největším zachovalým lužním komplexem v České republice. Mimo jiné jsou tam mohutné staré duby, kterých ale podle vědců rychle ubývá. Podle nich mezi lety 1990 až 2009 ubyla v této oblasti více než polovina starých porostů. Lesy ČR kritiku odmítají. Dnešní lužní lesy v oblasti jsou podle nich výsledkem více než třísetletého lesnického hospodaření.

Ochránci se nyní snaží o vyhlášení několika maloplošných chráněných území, jde například o přírodní památky či přírodní rezervace. V procesu jsou podle nich dvě, a těmi jsou národní přírodní památka Soutok a národní přírodní rezervace lanžhotské pralesy, dohromady jde o více než 3500 hektarů. V budoucnu by ale velkoplošně podle nich mohl území chránit buď národní park, případně chráněná krajinná oblast (CHKO). "Za nás je CHKO přijatelná, protože odpovídá charakteru tomu území, kdy se v něm nějakým způsobem hospodaří a kdy jde o území, které už je nějakým způsobem přetvořené člověkem. Bezzásahovost, která patří k národnímu parku, úplně není nutná. Kdyby ale vznikl národní park, tak se tomu z hlediska ochrany přírody bránit nebudeme," uvedl Toman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

10.6.2022 18:07
Národní park je z hlediska pravomocí správný. Co není správné je název Moravská Amazonie, neboť evokuje bezzásahovost do pralesa. Žádný prales to ale není, je to Park jako pokračování Zahrady Evropy a byl vytvořený prací zásahy a údržbou nadlesních a hajných na panství Liechtensteinů jako knížecí lovecký revír = anglický park. Pokud to tak má zůstat je třeba ho tak i udržovat.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.6.2022 19:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.6.2022 21:56 Reaguje na Slavomil Vinkler
Mluvíte často o NP, ve kterém by se ale udržoval park, obora..., možná Vám jde o to, aby ta přírodní území zůstala ve vlastnictví státu. To problém není. Podle zákona je NP bezzásahový, proto by Váš nápad s údržbou nikdy nebyl možný. To neznamená, že nejsou druhy ochrany, které by neumožňovaly péči, zachování dosavadního stavu a jeho nezhoršování, vlastně jsou to všechny ostatní druhy ochrany. Přírodní park, NPR, PR, NPP, PP, CHKO.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.6.2022 06:36 Reaguje na Jarka O.
nezáležela by bezzásahovost spíš na zvolené zónaci NP?
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.6.2022 08:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ano, také. NP, většinou velkoplošné, přírodně cenné, málo využívané území, se nezřizuje kvůli 3. a 4. ochranné zóně, existuje cíl ochrany a to je v NP vždy přírodní, nerušený, dlouhodobý vývoj, a o zónách a všech opatřeních rozhoduje Správa. Proto je dobré předem rozhodnout, jestli území má být přírodní nebo kulturní, a co bude jeho určení, šetrné hospodaření a život lidí, nebo studium přírody a turistika. V prvním případě si myslím nemá NP cenu, CHKO a PR bez problémů.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.6.2022 10:07 Reaguje na Jarka O.
Obvykle se mění špatné zákony či poslanci a ne voliči.
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.6.2022 10:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nevím, co tím chcete říct. Z.114/92 je dobrý zákon až na zbytečné evropské naplaveniny. O zákon nejde.
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/pavel-pesout-tricet-let-zakona-na-ochranu-prirody-a-krajiny
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.6.2022 20:26
U nás kdysi jeden borec na hokeji fandil tak, že cca co pět minut artikulovaně zahulákal O ka mžitě gól! Takže ano, chraňme lesy... Ale rychle!!
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.6.2022 21:53
To je zajímavé, jaktože v případě Soutoku je diskuze o druhu ochrany možná a v případě Křivoklátska, kde žije dost lidí, se autokraticky prosazuje NP? Přitom p. ministrová používá stejné argumenty, které se v případě Křivoklátska nelíbí. Každopádně je CHKO dobrý a flexibilní druh ochrany, který dává možnost šetrného hospodaření i zvýšené ochrany krajiny. Tak hlavní otázka je, jestli by byly na CHKO finance...třeba kdyby se ušetřily na Křivoklátsku. A také by mě zajímalo, jestli Soutok vlastně nemá přírodnějši charakter než křivoklátské lesy, podobnější NP.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.6.2022 08:35
Z hlediska věku by mohlo být sobecky jedno, co se chystá a nebo už děje,
ale není, protože tu jde o zájmy hrstky petentů s jejich osobními zájmy.
Na opačné straně asi vznikne petice opačná a půjde tak o ideologický
příklon ministryně a vlády. S jídlem roste některým chuť a chtěli by
všude pralesy a bezzásahy, no a jiní by zase chtěli bezpracný samovýsev
a absenci výchovy lesa až do jeho seštěpkování pro energetiku. Obojí je
v malém a někde vhodné, ale aplikovat obojí stále na větších plochách
mne děsí. Stavební dřevo je z ekologického hlediska nedoceněný materiál
a to nemyslím šťepku slepenou do desek chemií. Tisíce let lidé používali
dřevo a nezbyly po nich téměř žádné odpady. My od dřeva sto let ustupujeme
a topíme se v odpadech a zamořujeme jimi přírodu. Mi osobně je milejší
v přírodě papír, než plast a trouchnivějící dřevěná chata, než objekt
zateplovaný polystyrénem se zbytky rozfoukanými větrem do širokého okolí.
To prvé zmizí bez následků, ale toho druhého se už nezbavíme nikdy. Jsem
proto pro rozumné využívání dosavadních lesů pro kombinovaný účel jak
pro produkci dřeva, tak pro jeho rekreační funkci a taky jako vhodné
životní prostředí pro zvěř. Samoregulace je dnes stejná hloupost jako
bezzásah mimo stávající NP a PR. Zvířata i škůdci putují za potravou
a kde dnes nebyli, budou zítra. Dokonají dílo zkázy a půjdou jinam.
Člověk už změnil přírodní rovnováhu tak, že není návratu a musí být
moudrým regulátorem. Pouze hlupák si nemíní připustit, že nelze nechat
vše na přírodě. Nakonec kácí kosodřevinu, kosí borůvčí, mýtí nepůvodní stromy a vybíjí údajně přemnoženou zvěř i v NP a PR.
Prostě tu přírodu zase řídí podle svého přesvědčení a představy, jak by měla příroda vypadat. Les je obrovské bohatství zděděné po předcích s jejich představou, že pro nás vysadili stromy k užitku a nikoliv pouze
k přihlížení jejich zmaru bez hospodářského využití. Nestačil už ten
pokus s kůrovcem v NP Šumava a nyní v NP České Švýcarsko? Nestačí vidět
divočinu na pár místech a musí jich stále přibývat? Jaký je cíl? On
takový ostrůvek bezzásahu potřebuje ochranné pásmo, aby se z něho dál
nešířili škůdci a kdo zaplatí škody vlastníkům těchto pásem, když těch
ostrůvků bude stále přibývat? Bude to celá společnost a nebo hrstka
petentů ? On mimochodem i lužní les má své škůdce a pokud nebudou
regulováni, tak se má okolí na co těšit a to jsem zvědav, až sežerou
park a les v Lednici.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.6.2022 10:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Ani PR a NPR nejsou bezzásahové, každá má svůj plán péče. Nemohou být bezzásahové, nic ve střední Evropě nemůže být bezzásahové a zůstat ve stavu jakém bylo posledních několik (settisíc) tisíc let, protože tady zasahuje člověk. A proč by nemohl být plán péče o správně NP zásahový?
Odpovědět
Sl

Slovan

11.6.2022 10:36
NP by byl na tomto území prostě nesmysl, ideální bude CHKO. Jsem rád, že se k tomu již přiklání i ministryně. Snad se to vyhlásí co nejdřív.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.6.2022 10:48 Reaguje na Slovan
Nesmysl je to jen za situace, kdy bude bezzásahový. A ani Boubín není de facto bezzásahový je tam aspoň plot.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.6.2022 12:41 Reaguje na Slovan
Bezzásahovost v zákoně stanovená v % je úplně špatně. To je celý nesmysl. Zásahovost či bezzásahovost musí být dána plánem péče. Konec konců. když si někdo koupí pozemky a založí třeba ptačí park (sic park!!!) tak je to proto, že pozemky byly zdevastované bezzásahovostí a nový majitel parku je začne obhospodařovat. Např. zavede pastvu, sečení sena, vykácí nálet křovin...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.6.2022 06:51 Reaguje na Slovan
Vzhledem k plánu Konečného řešení národního majetku (prodejem všeho), je nejlepší řešení Národní park i za cenu chybné (=bezzásahové) péče.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist