https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-na-vsetinsku-jiz-maji-odchytovou-klec-na-medveda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody na Vsetínsku již mají odchytovou klec na medvěda

17.10.2018 00:32 | VSETÍN (ČTK)
Ochránci přírody již chystají odchytovou klec na medvěda, který se v posledních dnech pohybuje na Vsetínsku. / Ilustrační foto
Ochránci přírody již chystají odchytovou klec na medvěda, který se v posledních dnech pohybuje na Vsetínsku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CHKO Beskydy
Ochránci přírody již chystají odchytovou klec na medvěda, který se v posledních dnech pohybuje na Vsetínsku. V úterý večer ji Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha přivezl ze Slovenska. Teoreticky by ji mohli do terénu nastražit již ve čtvrtek, uvidí se podle aktuální situace, řekl dnes Bojda.
 

"Dnes klec pořádně prohlédneme. Zámečník udělá nějaké drobné úpravy," uvedl Bojda. Klec je nyní uložena v obci Oznice. Medvěd se v posledních dnech pohyboval v okolí, lidé ho viděli například v Mikulůvce či Bystřičce. "V úterý odpoledne byl spatřen v Jablůnce," uvedl Bojda. Odborníci nyní musí vytipovat vhodné místo k odchytu, které se musí zajistit, připraví se pachové stopy.

Medvěd se od září pohybuje na Vsetínsku, zatoulal se také na Zlínsko. Potrhal ovce a kozy, zničil také včelíny. Podle odborníků mladý, asi čtyřletý medvěd ztrácí plachost a zábrany a pohybuje se v blízkosti lidí a je třeba jej odchytit. Zatím není jasné, kam odchyceného medvěda převézt. Zvíře lze vypustit do volné přírody, je však třeba mít povolení majitele či správce pozemku. Druhou variantou je umístění do zoo.

Obce na Vsetínsku již požádaly krajský úřad o výjimku k odchytu, odchyt doporučila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Podle klasického postupu je možné žádost vyřídit nejdřív za 15 dní. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) však již dříve uvedl, že jde o mimořádnou situaci. "Standardní průběh není možné nyní respektovat, zákon nám umožňuje realizovat odchyt už teď v době řízení," uvedl hejtman.

Medvěda přilákala k lidským obydlím dobrá úroda ovoce, potřebuje se vykrmit před zimou. "Zdejší prostředí mu nahrává. Má nachystané úly, kolikrát nezabezpečená hospodářská zvířata. Je hodně ovoce, opuštěných sadů, je zde roztroušená zástavba," řekl již dříve František Šulgan z AOPK ČR.

Medvědi podle ochránců přírody do české přírody patří, tak jako další velké šelmy rys a vlk. "Oblast Beskyd je jediným místem, kde u nás tyto tři šelmy žijí. Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem," uvedla Karolína Šůlová z AOPK ČR.

Druhý medvěd žije podle odborníků u Velkých Karlovic na Vsetínsku, je však schovaný v lese. Na Slovensku je podle odhadů nyní asi 1200 medvědů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist