https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-objevili-v-tuni-na-mladoboleslavsku-vzacneho-koryse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody objevili v tůni na Mladoboleslavsku vzácného korýše

31.10.2023 02:00 | Bělá pod Bezdězem (Mladoboleslavsko) (ČTK)
Listonoh žije v takzvaných periodických tůních a jeho vajíčka jsou schopna přežít až 20 let na suchu.
Listonoh žije v takzvaných periodických tůních a jeho vajíčka jsou schopna přežít až 20 let na suchu.
Foto | Stijn Ghesquiere / Wikimedia Commons
Ochránci přírody objevili v tůni nedaleko Vrchbělé na Mladoboleslavsku vzácný druh korýše listonoha letního. V Česku patří mezi kriticky ohrožené druhy. Listonoha v oblasti Vrchbělé naposledy zaznamenali před 15 lety. Vyskytuje se jen na několika místech v Česku, obvykle v bývalých vojenských újezdech. ČTK to za Český svaz ochránců přírody Klenice řekla Milada Vrbová.
 

"Je to velmi čerstvé, listonoha jsme našli v neděli při kontrole tůní v jediné tůni, která nevysychá, a je proto mimořádně důležitá pro zvířata. Zvláštní je, že se objevil ještě na konci října, obvyklý vývoj je do konce srpna až září," řekla Vrbová. Nález pod ní svědčí o mimořádně cenném území, které nebylo zasažené například používáním chemických látek. Při budování nových tůni v září objevili ještě další druh korýše, a to žábronožku.

Listonoh žije v takzvaných periodických tůních a jeho vajíčka jsou schopna přežít až 20 let na suchu. Listonoh letní dorůstá do velikosti přes deset centimetrů. Na první pohled působí velmi starobyle, připomíná trilobita. Tělo korýše obsahuje zhruba sto nohou, zadní část tvoří ocas zakončený dvěma štěty. Listonohové si živí převážně řasami, organickým materiálem ze dna kaluží a tůní a malými bezobratlými živočichy.

Vrchbělá je část Bělé pod Bezdězem, v minulosti byla vojenským újezdem, což je podle Vrbové typické území, kde se listonohovi daří. Loni tam ochránci přírody objevili také kriticky ohrožený druh orchideje, tořič včelonosný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

31.10.2023 08:26
No chybí mamuti. Ti vytvářeli stezky s bahnitými tůněmi. Po vyhubení to nahrazovali lidé s dobytkem a povozy. Nakonec tůně vytvářeli jen vojáci s tanky a OT. Jinde ostatním ochránci přírody nadávali za erozní rýhy.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

2.11.2023 10:06
takže se tam teď vyhlásí nějaké chráněné území a kdyby tam v okolí chtěla obec něco postavit, tak má smůlu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist