https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-z-pavlova-zachranili-z-komina-ve-valci-capata-jimz-uhynul-rodic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci z Pavlova zachránili z komína ve Valči čápata, jimž uhynul rodič

26.5.2021 02:00 | PAVLOV (ČTK)
Čápice mláďata zahřívala, ale bez samce, který by je krmil, by malí čápi neměli šanci přežít.
Čápice mláďata zahřívala, ale bez samce, který by je krmil, by malí čápi neměli šanci přežít.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochránci přírody z Pavlova zachránili před uhynutím mláďata čápů z komína ve Valči na Třebíčsku. Čápatům při dopravní nehodě uhynul jeden z rodičů. Z hnízda na komíně vysokém okolo 20 metrů vybrali ochránci přírody s pomocí plošiny profesionálních hasičů čtyři čerstvě vylíhnutá mláďata a jedno vejce, z něhož se mládě vyklubalo v pavlovské stanici v noci na neděli. Malí čápi jsou zatím v inkubátoru, ochránci se je pokusí umístit do hnízd jiných párů čápů. ČTK to dnes řekl ředitel stanice Zbyšek Karafiát.
 

"Vytipováváme nějaká hnízda, kde jsou přibližně stejně stará mláďata, tam bychom je rádi umístili," řekl Karafiát. Při hledání vhodných hnízd spolupracují ochránci s ornitology, kteří na Vysočině čápy kroužkují. Malí čápi jsou zatím ve stanici umístění v inkubátoru s teplotou okolo 33 stupňů, chuť k jídlu neztratili. "Krmíme je téměř nepřetržitě, protože mají pořád hlad. Dostávají hlavně ryby a myši," uvedl.

Stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku se stará o poraněná volně žijící zvířata. Koncem minulého týdne její pracovníky kontaktovali lidé, kteří věděli, že na uhynulého čápa u Valče čeká samice a několik mláďat na komíně u tamního zámku. Čápice mláďata zahřívala, ale bez samce, který by je krmil, by malí čápi neměli šanci přežít. Opuštěná čapí samice si podle Karafiáta s největší pravděpodobností najde jiného samečka a zahnízdí znovu.

V pavlovské stanici přibývá touto dobou pravidelně hodně mláďat, počty podle Karafiáta ještě porostou. "Pořád jsme na začátku sezony," uvedl. Teď jsou v Pavlově například čtyři liščata, mláďata sov, drozdů, kosů, holubů hřivnáčů nebo veverek. Od konce minulého týdne se pracovníci starají také o dvě srnčata, která porodila srna sražená autem na Jihlavsku, ještě než uhynula. Mléko v lahvičce srnčata dostávají každé tři hodny.

Uzdravená zvířata se ochránci snaží vracet do volné přírody. Jejich počet se ve stanici mění, teď jich tam je přes 170. Trvale v Pavlově zůstávají zvířata, která kvůli svému handicapu už venku sama žít nemohou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

26.5.2021 19:37
Zachran čápa zabiješ skokana
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

28.5.2021 17:39 Reaguje na karel krasensky
Proto jsme tam odvezli motáka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist