https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-noveho-roku-se-na-zlinsku-budou-moci-po-testech-jist-divocaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od nového roku se na Zlínsku budou moci po testech jíst divočáci

19.12.2018 00:30 (ČTK)
Veterináři povolí od nového roku konzumaci odlovených divokých prasat ze zamořené zóny africkým morem na Zlínsku. / Ilustrační foto
Veterináři povolí od nového roku konzumaci odlovených divokých prasat ze zamořené zóny africkým morem na Zlínsku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veterináři povolí od nového roku konzumaci odlovených divokých prasat ze zamořené zóny africkým morem na Zlínsku. Budou se ale muset plnit podmínky biologické bezpečnosti. Také se v oblasti od ledna sjednotí zástřelné na 3000 korun, bez rozdílu váhy prasete. Dnes to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Dosud zde dostávají lovci za kusy do 50 kilogramů zástřelné 4000 korun, u větších divočáků 8000 korun.
 

Zájem myslivců o lov divočáků byl podle předsedy Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeňka Hluštíka velký. "Jaký na to bude mít dopad snížení zástřelného, se teprve v budoucnu uvidí," řekl dnes Hluštík. Lov divočáků přitom podle něj není rychlá ani jednoduchá záležitost a peníze za ulevené kusy jsou podle něj zasloužené.

Pokud bude chtít lovec maso z prasete konzumovat, bude muset ulovený kus zpracovat (tzv. vyvrhnout) v registrovaném zařízení pro uchování těl ulovené zvěřiny a odebrat a odeslat vzorky na testy na africký mor prasat (AMP). Do obdržení výsledku vyšetření bude muset být ulovený kus včetně vývrhu umístěn v k tomu registrovaném zařízení.

"V případě, že vyšetření všech v jednom zařízení současně umístěných kusů na AMP bude vyhovující, bude možno zvěřinu použít k lidské spotřebě, pouze však na území zamořené oblasti (zhruba 520 km2)," uvedl mluvčí. V takovém případě už ale podle něj lovec nemá nárok na kompenzace od ministerstva zemědělství za nemožnost prase ekonomický zužitkovat.

Pokud by se přítomnost viru ve vzorcích prokázala, veterináři nařídí odstranění uloveného prasete a všech ostatních kusů divočáků, které s ním přišly do styku.

V případě, že lovec maso nebude chtít využít, bude ho moci stejně jako nyní rovnou odeslat do asanačního podniku a potom chtít po ministerstvu zemědělství náhradu. "Nárok na třítisícové zástřelné bude vznikat při ulovení jakéhokoliv prasete na území zamořené oblasti bez ohledu na to, pro kterou z dvou uvedených variant pro naložení s uloveným tělem se lovec rozhodne," poznamenal Vorlíček.

Veškerá mimořádná veterinární opatření přijatá v souvislosti s výskytem afrického moru prasat by mohla na Zlínsku skončit v únoru příštího roku, uvedl na konci listopadu ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. V zamořené oblasti, tedy v okresu Zlín, nadále platí například povinnost udržovat pachové ohradníky nebo zákaz chovu domácích prasat v hospodářstvích, která nejsou zaregistrována podle takzvaného plemenářského zákona.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) již dříve uvedl, že se podařilo nákazu afrického moru prasat v České republice zastavit. "Stálo to řádově bez lidských zdrojů 300 milionů korun. Bylo vyšetřeno 27.000 divokých prasat. Česká republika je jedinou zemí, kde se podařilo udržet případy v relativně malé oblasti," řekl ministr.

V listopadu veterináři zrušili zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína, který kvůli nebezpečí rozšíření nákazy afrického moru prasat vyhlásili loni. Zároveň skončilo vymezení takzvané vysoce rizikové oblasti o rozloze necelých 90 kilometrů čtverečních východně od krajského města, kde zmiňovaný zákaz platil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist