https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-na-umelych-plovouci-ostrovech-letos-hnizdili-racci-kachny-i-rybaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci: Na umělých plovoucí ostrovech letos hnízdili racci, kachny i rybáci

16.10.2023 18:38 (ČTK)
Letos podle odborníků ostrovy využili racci, rybáci (na fotografii), poláci, potápky i kachny.
Letos podle odborníků ostrovy využili racci, rybáci (na fotografii), poláci, potápky i kachny.
Foto | David Nunn / Flickr.com
Na unikátních umělých plovoucích ostrovech letos společně hnízdili rackové, kachny a rybáci. Projektem, který chce poskytnout vodním ptákům více možností k zahnízdění, se zabývají vědci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze. Umělé plovoucí ostrovy instalují na rybnících v jižních Čechách i na severočeských zatopených lomech.
 

"Na obhospodařovaných rybnících, které slouží jako tradiční hnízdiště vodních ptáků, letos racci chechtaví, rybáci obecní a některé druhy kachen na našich plovoucích ostrovech skutečně hnízdili,“ řekla koordinátorka projektu Zuzana Musilová.

Na českých rybnících ubývá podle odborníků míst, které jsou vhodné k hnízdění vodních ptáků. Jejich populace negativně ovlivňuje proměna životního prostředí i klimatická změna, o vhodná místa k hnízdění navíc bojují ptáci mezi sebou, jelikož je jich málo. Vědci proto v projektu vytváří 20 umělých plovoucích ostrovů, které jsou na rybnících v Jihočeském kraji a na severočeských nádržích.

Ostrovy jsou sestaveny ze dvou gabionových sítí, které drží rohož z kokosových vláken. Ta slouží ke snazšímu uchycení vodních rostlin, jako jsou například ostřice nebo vodní kosatce. Konstrukce je lehká a pevná, aby odolala přírodním podmínkám. Nadnáší ji plováky a je ukotvená k rybničnímu dnu.

Letos podle odborníků ostrovy využili racci, rybáci, poláci, potápky i kachny. V blízkosti existujících kolonií racků a rybáků například na rybníce Domin a Vyšatov u Českých Budějovic jsou podle odborníků ostrovy velmi účinné. Na rybníku Obecní u Kardašovy Řečice se pomocí umělých ostrůvků podařilo obnovit již zaniklé hnízdiště celoevropsky ubývajícího poláka velkého. Experti mají s ostrovy i negativní zkušenosti, například býložravé husy a labutě totiž ničí ostrovní vegetaci.

Dvouletý projekt výzvy Rago takzvaných norských fondů je inovativním řešením pro zvýšení celkové biodiverzity mokřadů. Jednu z lokalit projektu, Vrbenské rybníky u Českých Budějovic, navštívil v minulém týdnu i norský velvyslanec v Česku Victor Conrad Ronneberg.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.10.2023 19:55
Opět nechybí blábol o klimatické změně:-) Na břehu je místa dost, a "predace nemá na stav populace vliv", tak v čem je problém?

Vyrábějte bezpečné budky, stavte další plovoucí ostrovy a "zaniklé" se vrátí, experti...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.10.2023 21:30 Reaguje na Karel Zvářal
1*
No a nenechat přemnožit predátory, že.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.10.2023 02:11
co je na takovém ukotveném plovoucím ostrůvku tak unikátního ? to přece není žádné novum.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.10.2023 02:16
a kolik ty unikátní ostrůvky teda stály ? co je na tom tak unikátního ? možná jen pro ty badatele od stolu. moho chovatelů okrasných kachniček aj. takové plovoucí hnízdiště má ve svých chovech vybudováno. i bez podpory těch fondů. to se mi asi en zdá !!!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist