https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-pro-obnovu-kalamitnich-ploch-lesu-je-vhodny-modrin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci: Pro obnovu kalamitních ploch lesů je vhodný modřín

2.9.2018 00:50 (ČTK)
Modřín je vhodnou dřevinou pro obnovu kalamitních ploch po chřadnoucích a kůrovcových porostech smrku. / Ilustrační foto
Modřín je vhodnou dřevinou pro obnovu kalamitních ploch po chřadnoucích a kůrovcových porostech smrku. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Modřín je vhodnou dřevinou pro obnovu kalamitních ploch po chřadnoucích a kůrovcových porostech smrku. Uvedli to včera odborníci z think tanku Czech forest. Zastoupení modřínu v českých lesích je ale podle nich jenom 3,2 procenta a při umělé obnově lesa se sází v jednom procentu. S využitím modřínu v kombinaci s bukem jsou dobré zkušenosti i podle ministerstva životního prostředí (MŽP).
 

"Velkou výhodou modřínu je každoroční opad jehlic, díky kterému modřín lépe snáší i znečištěný vzduch a při vhodném způsobu pěstování se doposud jeví jako odolný vůči chorobám a škůdcům," uvedl Jiří Novák z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Navíc je modřínové dřevo kvalitní a trvanlivé, dodal.

Zvýšení podílu zastoupení by pomohla revize dosud příliš úzkého vymezení původnosti modřínu na území ČR, která by zohlednila nejnovější poznatky, uvedl Novák. Modřín evropský je v Česku podle něj dosud nesmyslně řazen na úroveň dřevin z jiných kontinentů, jako je akát, douglaska nebo jedle obrovská, což jeho použití omezuje. Podle think tanku modřín prosperuje například na severovýchodní Moravě, kde je v posledních letech kůrovcová kalamita.

"I s ohledem na právě probíhající kalamitu je třeba myslet i na zachování produkce lesa. MŽP je proto otevřené diskusi o uplatnění druhů, které nepříznivé dopady na stanoviště nemají, nebo je lze omezit vhodným začleněním do porostů," uvedlo ministerstvo. Dodalo, že modřín se vyskytoval přirozeně v podhůří Jeseníků a v hospodářských lesích a s jeho využitím v kombinaci s bukem jsou dobré zkušenosti.

V tomto týdnu ochranářská společnost Česká krajina uvedla, že větší hrozbou pro české lesy než kůrovec nebo sucho je rozšiřování nepůvodních invazních druhů jako je americký dub červený, akát nebo jedle douglaska.

Podle MŽP je nutné vrátit se k přirozené druhové skladbě lesů. "Nepůvodní druhy dřevin, zejména pokud pocházejí z výrazně odlišných prostředí, například z jiného kontinentu, se jen obtížně zapojují do složitých vazeb v lese. Dokonce mohou přejímat dominantní roli a přetvářet okolí, v němž žijí, jako je tomu například u dubu červeného. Houby a další organismy, které se podílejí na rozkladu biomasy, pak nejsou schopné účinně odstraňovat rostlinný opad a vytvářet z něj kvalitní humus. Dochází tak postupně k nepříznivým změnám půdy a ovlivnění podoby celé lokality," uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo zemědělství nyní dokončuje vyhlášku, podle níž by lesníci mohli využívat při obnově lesního majetku více dřevin. V lesích by se tak měly více objevovat břízy, osiky a topoly. Některé ekologické organizace ale kritizovaly, že se podle vyhlášky bude moci nadále sázet hlavně smrk.

"Zvýšení povinné výsadby listnáčů a jedlí místo hynoucích smrků je klíčové pro budoucnost našich lesů," uvedl v tiskové zprávě Jan Skalík z Hnutí Duha, koordinátor kampaně Zachraňme lesy. Podle organizace smrkové monokultury v nevhodných místech způsobily dnešní kalamitu a plošně hynou, nebo lze čekat jejich rozpad v brzké době.

Czech forest je nezávislou expertní skupinou podporující rozvoj českého lesnictví a jeho adaptaci na společenské, klimatické a ekonomické změny. Zájmem členů think tanku je hájení dlouhodobých zájmů lesnictví a racionálního přístupu k lesním ekosystémům ve prospěch ekonomických, ekologických a sociálních potřeb občanů České republiky.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

8.9.2018 10:55
Jediný modřin co má být na území ČR je modřin opadavý a to jen v Jeseníkách..... někteří lidé ale pořád dokola vymýšlí "co pěstovat", aby jsme měli kvalitní a hlavně bonitní dřevo.... o les jim vůbec nejde... ALE ONO JE PŘITOM POTŘEBA NAVRÁTIT PŘIROZENOU DŘEVINNOU SKLADBU! JE CELKOVĚ POTŘEBA MIT V ČR LESY, KTERÉ BUDOU PLNIT SVOJE PŘIROZENÉ FUNKCE PŘIROZENÝM ZPŮSOBEM... JE POTŘEBA NAVRÁTIT PŘIROZENOU STABILITU... A KONEČNĚ PŘESTAT VYMÝŠLET LIDSKÉ TEORIE TYPU MODŘÍN JE SUPER!!!
Odpovědět
JM

Josef Mozek

8.9.2018 14:26 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Co pěstovat ve svých lesích vymýšlí majitelé lesů, a to je v pořádku. Ať mají pouze povinnost dodržet těžební plán, jinak vše na jejich odpovědnost. Žádné dotace, žádné "odškodňování" za kůrovce nebo cokoliv jiného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist