https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornik-z-fel-cvut-k-vyhodam-agrovoltaiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborník z FEL ČVUT k výhodám agrovoltaiky

9.9.2023 06:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto | Jiří Bím / FEL ČVUT
Agrovoltaice se blýská na lepší časy. Nově totiž bude ukotvená v zákoně a zemědělci nebudou muset volit, jestli půdu využijí na pěstování plodin, nebo na výrobu elektřiny. Počítá s tím novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou připravilo Ministerstvo životního prostředí České republiky (MŽP). Informuje o tom ČVUT.
 
Zemědělcům agrovoltaika přináší řadu výhod. Nejenže díky ní ušetří za energie, což by se mohlo v konečném důsledku projevit i na cenách potravin, ale také pomáhá chránit samotnou plodinu. Fotovoltaické panely totiž při vhodném nastavení fungují jako ochrana plodů a květů před prudkým deštěm, kroupami nebo před ptactvem. V horkých letních měsících navíc skýtají stín, prudké slunce tak nemá příležitost sežehnout rostlinky. To je potřeba již dnes a s postupující klimatickou změnou bude tato potřeba stále silnější.

Agrovoltaika
Agrovoltaika
Foto | Jiří Bím / FEL ČVUT

„Agrovoltaické systémy umožňují jak pokračování zemědělské činnosti, tak výrobu elektrické energie. Různé druhy agrovoltaických systémů umožňují zemědělcům aplikovat je na různé druhy plodin. Můžeme se tedy bavit o vysoké konstrukci pro ochranu ovocných sadů, ale i vertikálních systémech na povinně zatravněné plochy,” popsal Jiří Bím, doktorand katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulty elektrotechnické ČVUT.

„Podmínkou agrovoltaických systémů je zachování zápisu dané plochy ve Veřejném registru půdy (LPIS), kde jsou vedené veškeré zemědělské plochy, na kterých opravdu probíhá zemědělská činnost a kterým je následně vyplácena dotace,” dodal Bím k chystaným změnám. Původním záměrem, na němž stojí současná legislativa, totiž bylo využívat fotovoltaiku zpravidla na nezemědělské půdě a tzv. brownfieldech. Pokud si tedy farmář nyní nechá nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu na pole, nesmí ho už použít pro zemědělské účely. V praxi to ovšem znamená, že ztrácí nárok na veškeré dotace. To mnoho lidí od pořízení fotovoltaiky odrazuje.

Jiří Bím, který se tématu agrovoltaiky věnuje ve své disertační práci, současně působí jako vedoucí příslušné sekce a její garant v Solární asociaci. Díky tomu se také jako konzultant podílel na přípravě legislativních změn. Pokud zmíněná novela projde, od 1. ledna 2024 bude moci půda i po nainstalování fotovoltaických panelů zůstat v Zemědělském půdním fondu. Před instalací fotovoltaiky tak bude stačit získat územní a stavební povolení a potvrzení od orgánů ochrany Zemědělského půdního fondu. Právě územní řízení ale v současné době stále vrací agrovoltaiku na úroveň fotovoltaiky. Aby tomu tak nebylo, je třeba změna stavebního zákona.

Agrovoltaika
Agrovoltaika
Foto | Jiří Bím / FEL ČVUT

Fotovoltaika pro vinice i brambory

Ministerstvo zemědělství (MZe) společně s MŽP chce agrovoltaiku povolit jen na pozemcích s ovocnými sady, chmelnicemi a vinicemi, což by znamenalo zásadní omezení rozvoje agrovoltaiky v ČR. Seznam plodin bude specifikovat společná vyhláška obou ministerstev, která je v současné době v přípravě. Fotovoltaické panely by tak mohly v budoucnu stát i vedle zeleniny. To ocení například pěstitelé brambor, což je plodina, které nevadí občasný stín.

„Pro Českou republiku nedává smysl, aby byla agrovoltaika povolena jen pro pěstitele ovocných sadů, chmelnic a vinic. Hlavním důvodem jsou geografické a klimatické podmínky, které mohou být v České republice vhodné právě pro instalaci vertikálních systémů. Ty mohou za určitých okolností vyrobit i více energie na jeden instalovaný kWp než instalace jižní,” vysvětluje Bím.

Agrovoltaiku rozvíjí především Francie, Nizozemsko a Německo. A právě do Francie odjel Jiří Bím spolu s dalšími českými experty v rámci exkurze Solární asociace nastudovat technické řešení různých typů fotovoltaických panelů. V rámci dalších exkurzí navštívil i projekty v Rakousku, Nizozemsku nebo Itálii. První pilotní projekty jsou připravené i v ČR, jejich povolení ale není o nic snazší než u těch komerčních, čekají tedy na změnu legislativy.

Agrovoltaika
Agrovoltaika
Foto | Jiří Bím / FEL ČVUT

Střešní elektrárny nestačí

„Pokud chce Česko brát dekarbonizaci vážně, nemůžeme vsadit pouze na střešní elektrárny. Energetická spotřeba průmyslu, dopravy a bytových domů je mnohonásobně větší. Agrovoltaika je vhodným nástrojem, jak umožnit výstavbu solárních elektráren na volné ploše a neztratit přitom plochu ze zemědělského půdního fondu,” říká výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář. „V mnoha ohledech Česko rozvoj obnovitelných zdrojů zaspalo, připravený zákon zavádějící agrovoltaiku nám ale dává šanci proniknout mezi evropské lídry,” dodává Krčmář.

Obavy z masivního záboru orné půdy na místě nejsou. „Pokud bychom postavili všechny potřebné solární elektrárny v příštích desetiletích jen na orné půdě a ani jeden panel na střeše, zabere to méně než jedno procento orné půdy,” dodává Jiří Bím. Tato kalkulace vychází z finálního cíle Německa vztaženého k České republice, podle tohoto přepočtu bychom u nás měli postavit kapacity o 45 GW.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.9.2023 08:07
Už dnes je za slunečného dne v Německu elektřina bezcenná. Není tedy moc důvodů budovat další zdroje bezcenné elektřiny.
Když je zataženo, tak je elektřina drahá, ale fotovoltaika produkuje elektřiny řádově méně a stejně ji bude muset zemědělec nakupovat.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

9.9.2023 18:59 Reaguje na Richard Vacek
1*.
Odpovědět
ji

10.9.2023 12:04 Reaguje na Richard Vacek
No ale u nás je stále cenná. Minimálně třeba my fotovoltaikou na našem domě slušně šetříme a ještě nám to vydělává :-) A v Německu teď mají levnou elektřinu, takže jejich firmy a jednotlivci nemají takové výdaje - to je něco, co jim teď naši mohou akorát závidět. Myslím, že zemědělci si snadno sami vyhodnotí, co se jim vyplatí a nevyplatí. Když si jen vezmete, jak drahé je dosoušení plodit po sklizni, tak se ta fotovoltaika mnohým rozhodně vyplatí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.9.2023 12:32 Reaguje na
Jak jste přišel na to, že mají v Německu levnou elektřinu? Proč chce německý ministr hospodářství proti všem unijním pravidlům průmyslu kompenzovat desítkami miliard Euro drahou elektřinu, když ji podle vás mají levnou?
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.9.2023 08:58
Prý "bychom u nás měli postavit kapacity o 45 GW", přičemž zatížení celé soustavy v době nejvyšší výroby obvykle nepřekračuje 8 GW. "Odborník" určuje co bychom měli postavit podle "finálního cíle Německa vztaženého k České republice", přičemž ignoruje i do budoucna naprosto zásadní rozdíly mezi energetikou České republiky a Německa. Vysvětlení se ale v článu nachází: "doktorand katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd".
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

9.9.2023 18:59 Reaguje na Emil Novák
1*.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.9.2023 10:22 Reaguje na Emil Novák
No proto, že FV funguje jen v 20% času v roce, tedy 45/5 je 9, a na zbytek se musí schovat , jen ale neví se jak.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.9.2023 10:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kdyby to bylo 20 % času, tak by to bylo ještě dobré, u nás je to bohužel kolem 12 % (full-load hours).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.9.2023 18:28 Reaguje na Emil Novák
Konečně mi zprovoznili střešní fve a už skoro měsíc jedu na slunko. Kromě těch tří dní, kdy bylo fakt hnusně a všichni byli doma, mám ze sítě minimum a silné přetoky. V těch dnech bylo z fve ale asi 70% tak jako tak. Něma problema, normální dům 5 bytů, většina důchodci.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.9.2023 18:36 Reaguje na Pavel Hanzl
A to nějak souvisí s tím co jsem psal, nebo jste se chtěl jen vypovídat?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2023 20:22 Reaguje na Emil Novák
Reagoval jsem na váš příspěvek, kde tvrdíte "...u nás je to bohužel kolem 12 % (full-load hours)". Jistě, celý náš barák z toho má 95% elektřiny, což je větší makačka, než celý kachňál.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.9.2023 12:02 Reaguje na Emil Novák
Copak vy Jiřího Bíma nepovažujete za špičkového nezávislého odborníka?
Odpovědět
PB

Petr Brok

11.9.2023 19:03
V CHKO máme ale stejně smůlu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.10.2023 07:20
Krásné žonglování s čísly. 45GW je 45 bloků Temelína. Elektricky spotřebujeme jen 4 nové a na náhradu veškerého fosilu asi 20 nových. Nejdůležitější otázky jsou 3.
1- EE se spotřebuje tedy asi 5-7 GW tedy síť je na to je stavěná. Jak se přepraví těch 45GW?
2- Kam půjde, jak se bude využívat těch 40 GW navíc? Akumulace? Vodík? jaké náklady?
3- A co když asi 5-6 tisíc hodin v roce nesvítí?
3- Jakou
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist