https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odlesnovani-amazonie-bylo-v-dubnu-rekordni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odlesňování Amazonie bylo v dubnu rekordní

9.5.2022 01:22 | BRASÍLIA (ČTK)
Odlesňování Amazonie prudce vzrostlo od nástupu pravicového prezidenta Jaira Bolsonara v roce 2019, který oslabil ochranu životního prostředí.
Odlesňování Amazonie prudce vzrostlo od nástupu pravicového prezidenta Jaira Bolsonara v roce 2019, který oslabil ochranu životního prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odlesňování v brazilské části Amazonie bylo v dubnu pro tento měsíc rekordní. Plocha pralesa vymýceného v dubnu byla téměř dvojnásobná ve srovnání s předchozím rekordem z loňského dubna. Rekordní byly údaje o ničení deštného pralesa i za leden a únor, upozornila agentura AP. Zpráva znepokojila ekologické aktivisty.
 

Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) bylo za 29 dubnových dní odlesněno celkem 1012,5 kilometrů čtverečních. Údaje za poslední dubnový den budou k dispozici až tento týden. I tak je odlesněná plocha o 74 procent větší, než ve stejném měsíci loni. Je to také poprvé, kdy odlesněná plocha přesáhla 1000 kilometrů čtverečních za měsíc v období dešťů. To trvá od prosince do dubna.

Rekordní je údaj o ničení lesů v brazilské Amazonii také za čtyři měsíce letošního roku. Vymýceny byly lesy na ploše 1954 kilometrů čtverečních, což proti stejnému období loni představuje nárůst o 69 procent. Vykácená oblast je více než dvojnásobkem rozlohy New Yorku.

Odlesňování Amazonie prudce vzrostlo od nástupu pravicového prezidenta Jaira Bolsonara v roce 2019, který oslabil ochranu životního prostředí. Bolsonaro tvrdí, že rozšíření zemědělství a těžby v Amazonii sníží v regionu chudobu.

"Příčina tohoto rekordu má křestní jméno a příjmení: Jair Messias Bolsonaro," řekl agentuře Reuters šéf brazilské skupiny na ochranu klimatu Climate Observatory Marcio Astrini. Analytici Climate Observatory byli podle svých slov překvapeni vysokým údajem za duben, protože v období dešťů je terén bahnitý a pro dřevorubce hůře dostupný.

Zachování Amazonie je zásadní pro zastavení katastrofické změny klimatu. Amazonský prales pohlcuje obrovské množství oxidu uhličitého, který otepluje klima.

Ředitelka pro vědu brazilského Institutu pro výzkum Amazonie (IPAM) Ane Alencarová uvedla, že očekávala, že odlesňování bude před říjnovými prezidentskými volbami růst. Stejné to bylo i v minulých třech volebních letech, protože úředníci se bojí rozzlobit voliče a obecně se méně snaží vymáhat dodržování zákonů. Prudký nárůst odlesňování v minulém měsíci však označila za "absurdní".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.5.2022 07:26
Nic nového pod Sluncem, Západ potřebuje levné potraviny a suroviny, takže existuje silná společenská objednávka na další devastaci Amazonie.

Škoda, že není stejný přístup jako k embargu na fosilní paliva z Ruska.
Odpovědět
Pe

Pepa

9.5.2022 08:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Něco nového tu pro vas je. Nevíte, ze jenom do činy se exportuje více než do EU a USA dohromady a třeba do činy vzrostl loni export o 50% zatímco do EU se export snížil. Tato nezkreslena fakta dokazuji ze rekordní vypalování Amazonie jde převážně na vrub Číny.
Odpovědět
va

vaber

9.5.2022 08:42 Reaguje na Pepa
procenty bych neargumentoval,když Čína nedovážela nic snadno vzroste množství o 50%,
tak média předkládájí informace plebsu a opoždění to žerou,
kdo nakupuje výrobky z drahého dřeva zpracovaného v Číně?
Odpovědět
Sl

Slovan

9.5.2022 08:46 Reaguje na vaber
Nic nedovážela noc? Vtip?
Odpovědět
Pe

Petr

9.5.2022 09:06 Reaguje na vaber
Nakupuje to celý svět, my všichni. Internet je zaplavený výrobky z exotického dřeva, od nábytku, přes kuchyňské nádoby a náčiní, všelijaké ozdobné předměty, a tisíce a tisíce dalších věcí.
Každý má něco takového doma.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2022 11:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže ty levné suroviny a potraviny se vozí především do Číny.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.5.2022 08:45
Celý svět doufá ve vítězství Luly. Od roku 2018, kdy je Bolsonaro u moci, odlesňování stouplo o 57% a dál stoupá! Za to nemůže EU ani USA, jak se nám zde lhář M. Vinkler snaží neustále nalhat! Stačí se podívat na statistiky a různé přehledy. Může za to jen a jen současná garnitura, která tamní zákony na ochranu přírody silně zredukovala a dala farmářům volnou ruku...

Čekají nás jedny z nejdůležitějších voleb tohoto desetiletí, kde člověk stojící proti přírodě musí prohrát!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.5.2022 11:16 Reaguje na Slovan
EU za to do jisté míry může. Kdyby nebyla poptávka po exotických dřevech, nebylo by ani kácení. Problém je v tom, že i kdyby celá EU přestala tato dřeva dovážet, našla by se jiná odbytiště. I za cenu, že by se musela cena dřeva snížit.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

9.5.2022 11:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
to jsem chtěl přesně napsat
Odpovědět
Sl

Slovan

9.5.2022 12:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kdy lidé konečně pochopí, že hlavním problémem je vypalování a následná přeměna půdy na pastviny nebo na pole se sójou a nikoliv kácení? Asi nikdy...

Jak prohlásil Lula: “Strom, který stojí je lepší než jakékoli množství sójy. Je lepší pro Brazílii, pro domorodé obyvatelstvo i pro celý svět.”

Takže pokud Lula vyhraje a s ním se i výrazně sníží odlesňování (protože se znovu začne (nejenom) Amazonie chránit), pak doufám, že se lhář M.Vinkler omluví.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.5.2022 12:16 Reaguje na Slovan
Doufáte marně. Několikrát jsem mu pod jeho články dokázal, že lže. Dopad to ale nemá žádný, stále jede to samé - jemu je jedno, že lže a jeho místním fans také.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

9.5.2022 13:52 Reaguje na Petr Eliáš
tak tam bude pravděpodobně jedno s druhým. Pravděpodobně jde apriori o přeměně pralesa na pole a pastviny, ale odtěžené dřevo rovněž dobře zpeněží, a tím má další významný důvod pro odlesnění. Navíc ty plodiny z polí, a "maso" z pastvin taky může za levno prodávat do světa, to ostatně pan Vinkler zmínil.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.5.2022 12:18 Reaguje na Slovan
Jenže ono to obvykle začíná tak, že se z pralesa vytěží stromy se vzácným dřevem a pak, když tam jsou jakés takés cesty, nastoupí druhý sled, který zlikviduje ten zbytek kvůli přeměně lesa na pole. A to nemluvím o tom, že v Africe se plundrují porosty jenom kvůli výrobě dřevěného uhlí.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.5.2022 12:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A chápete, že i kdyby se tam vykácel ten žádaný strom, že to znovu zaroste a prales zůstane pralesem, že ano? Jasně že to není dobře, ale...
Dostal se k moci idi*t a takhle to dopadá. Jinak budeme zachvíli na 20k za rok, což už se dá nazvat přírodní katastrofou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.5.2022 12:29 Reaguje na Slovan
Pokud se vykácí ty stromy se vzácným dřevem, zůstane sice pořád prales, ale s daleko menší biodiverzitou, protože tech stromů se vzácným dřevem tam rostou desítky druhů.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.5.2022 16:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano, ale ty druhy se tam mohou vrátit do budoucna z oblastí, kde rostou... díky zvířatům. Důležitější je, že to tam bude furt prales a ne pole nebo pastvina.
Odpovědět
Pe

Petr

9.5.2022 14:59
Ale abychom si něco nenalhávali, u nás je to v podstatě stejně. Také jsme většinu lesů vykáceli, vypálili a udělali z nich pole, na kterých pěstujeme co se zrovna nejlíp zpeněží.
A i u nás majitelé lesů tvrdí, že přece nemají les jen tak pro nic, že les musí vytvářet zisk.
Odpovědět
Pe

Petr

9.5.2022 15:14
Přístup k pralesu mi připomíná přístup ke stádům bizonů v Severní Americe. Vždyť jich je tolik, že když si trochu zastřílíme, vůbec nic se nestane.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.5.2022 15:32 Reaguje na Petr
Snad nemáte pravdu a s tím pralesem to dopadne lépe.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist