https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpadni-voda-vypustena-pred-tydnem-do-becvy-splnovala-limity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpadní voda vypuštěná před týdnem do Bečvy splňovala limity

9.12.2020 13:40 | VAL. MEZIŘÍČÍ (ČTK)
U stejného vyústění kanálu se objevila zpěněná hladina také v říjnu a listopadu.
U stejného vyústění kanálu se objevila zpěněná hladina také v říjnu a listopadu.
Výsledky rozborů vzorků vody z řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, do níž před týdnem unikla kanálem vedoucím z bývalého továrního areálu Tesla Rožnov pod Radhoštěm neznámá látka, splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. ČTK to sdělila mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Nastoupilová. V září Bečvu pod Valašským Meziříčím otrávily kyanidy.
 

Inspektoři ČIŽP na místo minulou středu vyjížděli na základě oznámení vodoprávního úřadu o úniku gelovité látky a úhynu několika ryb. Odebrané vzorky předali do laboratoře. "Výsledky rozborů vypouštěných odpadních vod, které v místě vyústění odpadních vod z areálu Tesla Rožnov ve Valašském Meziříčí - Juřince odebrali ve středu 2. prosince inspektoři ČIŽP, splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. Povolené ukazatele nebyly překročeny," uvedla Nastoupilová.

Valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek ČTK krátce po úniku z minulého týdne řekl, že uhynulých ryb bylo jen pár. "Podle místních rybářů jsou mrtvé již několik dní," uvedl starosta. Ryby se podle něj zřejmě neotrávily v Bečvě, je možné, že důvodem byla změna technologického procesu v rožnovské čistírně odpadních vod, několik ryb poté mohlo uhynout a mrtvé se mohly kanálem dostat do Bečvy. Že byly ryby mrtvé už několik dní potvrdil i jednatel severomoravského územního svazu rybářů Rostislav Trybuček.

U stejného vyústění kanálu se objevila zpěněná hladina také v říjnu a listopadu. V případě říjnového úniku prokázaly podle ČIŽP výsledky rozborů ve vodě zvýšené množství niklu, v listopadu pak nadlimitní množství dusitanového dusíku. Společnost Energoaqua provozující rožnovskou čističku odpadních vod už dříve připustila, že se nikl a dusitany do řeky dostaly právě kanálem z Tesly.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) minulou středu řekl, že kvůli únikům do Bečvy ČIŽP kontroluje 15 firem včetně chemičky Deza. Kanál z někdejší Tesly označil ministr už dříve také za možný zdroj zářijového úniku kyanidů. Do Bečvy je vypustil neznámý pachatel 20. září, případ vyšetřují vsetínští kriminalisté, kteří čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Lhůta pro jeho vypracování skončí 20. prosince.

Závažná ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

9.12.2020 14:01
U jednoho znečištění to jde zveřejnit za týden, u jiného se čeká čtvrt roku. Asi nějaký kanál je rovnější, a jiný trochu zakřivený.
Odpovědět
va

vaber

9.12.2020 15:49
život ve vypuštěné vodě přežít nemůže, ale limity jsou splněny
a cíl je splnit limity
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist