https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-navrhu-novych-zon-v-krnap-chteji-pomoc-ministra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci návrhu nových zón v KRNAP chtějí pomoc ministra

13.9.2019 00:38 | VRCHLABÍ (ČTK)
Odpůrci schváleného návrhu nových zón v Krkonošském národním parku (KRNAP) podali tento týden petici s 1500 podpisy ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). / Ilustrační foto
Odpůrci schváleného návrhu nových zón v Krkonošském národním parku (KRNAP) podali tento týden petici s 1500 podpisy ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). / Ilustrační foto
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Odpůrci schváleného návrhu nových zón v Krkonošském národním parku (KRNAP) podali tento týden petici s 1500 podpisy ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Dnes to uvedl předseda petičního výboru Petr Martinov. Ministerstvo životního prostředí v rámci schvalovacího řízení návrh začátkem října pošle k meziresortnímu připomínkování, pak ho vydá jako vyhlášku, řekla Dominika Pospíšilová z ministerstva.
 

Nové rozdělení KRNAP by mohlo začít platit od počátku roku 2020. Rozdělení na zóny určí režim ochrany přírody v jednotlivých částech Krkonoš na dalších 15 let.

"Rada KRNAP schválila návrh zonace v podobě, kde kulturní krajina představuje pouze 0,5 procenta území KRNAP, což podle našeho názoru může v budoucnu bránit rozvoji regionu," sdělil Martinov. Podle něj návrh nerespektuje schválené územní plány a tak "brání rozvoji a praktické ochraně přírody". Petentům vadí i to, že neobsahuje tzv. plán péče definující, jak se v které zóně bude hospodařit.

"Oba dokumenty měly být projednávány dohromady. Před vydáním vyhlášky chceme s ministrem Brabcem jednat, aby znal i jiný pohled na ochranu přírody než ten ultrazelený, který považuje člověka za největšího škůdce přírody," uvedl Martinov.

V petici chtějí po ministrovi, aby se zasadil o to, aby nové uspořádání KRNAP umožnilo a neomezovalo podnikání v turistickém ruchu, rozvoj a provoz současných lyžařských areálů včetně jejich propojování prostřednictvím lyžařských cest a také provozování a budování infrastruktury pro zasněžování sjezdovek včetně systému pro zadržování vody v krajině. Brání se také omezení budování infrastruktury obcí.

Rada KRNAP, kterou tvoří také zástupci firem, vědců, horské služby a obcí, schválila návrh v červnu. Pro návrh hlasovalo 39, proti bylo deset členů rady. Proti návrhu bylo devět východokrkonošských obcí a SkiResort Černá hora - Pec. Schválení návrhu v Radě KRNAP předcházela jednání, na nichž subjekty působící v národním parku mohly návrh připomínkovat. Správa KRNAP akceptovala 53 ze 125 připomínek, které se jí sešly k novému rozdělení KRNAP. Na adresu Správy KRNAP se snesla také vlna kritiky například, že na projednání návrhu bylo málo času.

Důvodem ke změně zón parku je novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která vstoupila v účinnost v červnu 2017 a týká se i zón. Tři dosud číslované zóny odstupňované podle přísnosti ochrany přírody či pravidel péče s vyhlášením nových zón zaniknou. Vzniknou čtyři nové zóny, které ale nebudou řešit regulace a pravidla pro činnosti v národním parku. Pravidla bude určovat přímo zákon pro celé území národního parku a pro území mimo zastavěné části obcí a zastavitelná území obcí. Návštěvnost bude regulovat nově vymezené klidové území, které bude podle potřeby zasahovat i do zón s nižším stupněm kvality ekosystémů. V klidovém území bude možný pohyb jen po značených trasách. Klidové území bude ministerstvo vyhlašovat opatřením obecné povahy.

Nejchráněnější přírodní zóna by měla mít rozlohu 7328 hektarů, což je 20 procent rozlohy národního parku. Navrhovaná zóna přírodě blízká má rozlohu 8107 hektarů, což je 22 procent území KRNAP. Zóna soustředěné péče o přírodu zabírá s rozlohou 20.702 hektarů a 57 procent území a zóna kulturní krajina 184 hektarů a půl procenta území KRNAP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

13.9.2019 15:31
V územním plánu Krkonoš, ze Studničné hory do Modrého dolu, bylo kdysi plánováno vybudovat olympijský lyžařský areál, čemuž zabránil profesor Fanta.
Zničené Krkonoše znovu zalesnili, zachránili, Nizozemci.

A dnes čtu, že se píše petice, která požaduje "umožnění a neomezování podnikání v turistickém ruchu, rozvoj a provoz současných lyžařských areálů včetně jejich propojování prostřednictvím lyžařských cest a také provozování a budování infrastruktury pro zasněžování sjezdovek...".

Napsal jsem to tu dnes už jednou a napíšu to klidně znovu: kokoti!
Fakt si asi dám slib, že každý idiot, který tohle živí a přijede k nám do Krkonoš, tak mu to tady znepříjemním tak moc, jak budu umět (narozdíl od současnosti, kdy je doma hostíme domácími buchtami a kyselem, s tím, že to jsou taky lidi).
Odpovědět
PB

Petr Brichacek

14.9.2019 10:40
Tento komentář přesně dokládá to co se v Krkonoších děje... V uzemním plánu toho v minulosti bylo mnoho. Když se projednával současný územní plán, tak s KRNAP, s obcemi, s ochranáři a všemi dotčenými dohodlo co se z územního plánu vyndá a co tam naopak bude. Takže byla dohoda, že sjezdovka ze Studničné a Ružové hory nebude a že naopak bude propojení mezi Velkou Úpou a Peci pod Sněžkou přes Kladenskou boudu. Toto řešení počítá s vybudováním parkovacího domu v Úpě a tím řešení neutěšené dopravní situace včetně parkování v Peci. Z této dohody za cca 10 let je jen to co se z územního plánu vyndalo. To co se má postavit, tak se všemožnými nástroji blokuje. Takže ta dohoda vlastně platí jen na 50%. Obce svoji část splnily a ochranáři to nehodlají dodržet. Pak už jen třešnička na dortu. Vyměnit dvě kotvy na Javoru staré cca 30 let za moderní lanovku trvá už 6 let!!!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist