https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odsolovani-morske-vody-spasa-nebo-casovana-bomba
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odsolování mořské vody – spása nebo časovaná bomba?

17.7.2008 06:29 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na konci února tohoto roku uvedla v Alžíru americká společnost GE společně s tamní vládou do provozu největší zařízení na odsolování mořské vody v Africe. Hlavní město Alžírska se s nedostatkem pitné vody potýkalo dlouhodobě, od nového projektu společnosti GE se tedy očekává mnoho. Za jeden den má toto zařízení vyčistit až 200 000 krychlových metrů vody a pokrýt spotřebu pitné vody až 2 milionů obyvatel.
 

Zařízení na odsolování mořské vody
Zařízení na odsolování mořské vody v Hammě, Alžír. (Hamma Seawater Desalination Plant – SWDP)
Foto: GE Water & Process Technologies

Za posledních 50 let se do Alžíru z venkovských oblastí podle odhadů přistěhovalo až 2,5 milionů lidí, celkem i se svou aglomerací má tedy asi 3 miliony obyvatel. Takový počet lidí v metropoli, průmysl a infrastruktura zásoby vody zcela vyčerpávaly. Někdy se město potýkalo i s třídenním výpadkem dodávek pitné vody.

Odsolování mořské vody se tedy zdá být výborným a idylickým řešením dnes již globálního problému nedostatku pitné vody. Je však skutečně tak bezproblémové?

Světový fond na ochranu přírody (WWF) před rokem zveřejnil studii, podle níž odsolování mořské vody může závažně přispívat ke změnám klimatu. "Odsolování mořské vody je velmi drahým, energeticky náročným způsobem, jak získávat pitnou vodu. Produkuje také velké množství skleníkových plynů," prohlásil Jamie Pittock, ředitel programu na ochranu pitné vody organizace WWF.

Vedle příspěvku ke klimatickým změnám ničí mnohdy výstavba odsolovacích zařízení pobřežní oblasti a kvůli možnosti získat pitnou vodu z mořské se klade menší důraz na ochranu řek a mokřadů. Podle WWF se v minulosti také stalo, že kvůli provozu odsolovací jednotky došlo k lokálnímu znečištění životního prostředí, zejména podzemních zdrojů pitné vody. Společnosti na úpravu vody by se podle WWF tedy měly zaměřit především na čištění vody a účinné uchovávání zásob pitné vody.

V současnosti je na světě v provozu asi deset tisíc zařízení na odsolování, většina z nich v oblasti Perského zálivu. Alžírská továrna na odsolování Hamma SWDP používá speciální membrány zpětné osmózy, které byly vyvinuty společností GE v rámci jejího projektu ecomagination, jenž má být šetrnější k životnímu prostředí. Zařízení s užitím této speciální techniky výroby pracuje na celém světě zhruba 1500.

Nedostatek vody není problémem pouze zemí Třetího světa. Diskuzi, jak se vyhnout možnému budoucímu kolapsu, vedou i v USA, konkrétně v Kalifornii.



reklama

 
Pavla Hložková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimiír Masák

7.6.2020 10:57
Je to jen strašení.Odsolování mořské vody způsobí totéž co slunce.Odparem se zvyšuje salinita, a to dokonce tak, že Středozemní moře je slanější než Atlantik, protoře ve St.m. dochází k většímu odparu a řeky ten odpar nenahradí. Proto G.průlivem je St.m. stále doplňováno.
Je pravda,n že se salinita zvyšuje místně, ale to se dá zařídit delším potrubím na solanku nebo zamícháním, nebo umístěním do nějakého mořského proudu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist