https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohradu-muzea-umeni-zdobi-fiktivni-holub-posvatny-zabranit-ma-stavbe-sefo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohradu Muzea umění zdobí fiktivní holub posvátný, zabránit má stavbě SEFO

8.1.2023 00:15 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Rev Stan / Flickr
Osmatřicetimetrová ohrada u Muzea umění v Olomouci, za kterou leží parcela pro stavbu budoucího Středoevropského fóra (SEFO), má novou podobu. Architekt Adam Lacina na ní zachytil holuba posvátného, který byl údajně nalezen ve věži muzea. Ornitologický nález, který je však fikcí, má podle informací na ohradě zabránit stavbě SEFO. Intervence odkazuje nejen na dlouhodobé plány ohledně SEFO, ale i na současnou výstavu Architektura v procesu, řekl ČTK kurátor muzea Jakub Frank.
 

Podle zástupců muzea je upoutávka na výstavu vytvořena formou fikce. Samotní zástupci muzea počítají s tím, že vyvolá spoustu dotazů. "Jde o autorskou invenci, vtip. Autor to pojal způsobem, který je částečně architektonický, částečně fikční. Bylo pro něj důležité téma SEFO a otázka jeho dlouhodobého řešení. Právě proto si pohrál s představou, že SEFO nebude, protože jsme objevili významný živočišný druh v muzeu, který nám zabraňuje stavět - a to je řešení celého problému," uvedl Frank.

Muzeum celou mystifikaci pojalo záměrně tak, aby tomu lidé věřili - na stránkách muzea vylíčili Lacinu nejen jako architekta, ale i jako amatérského biologa a ornitologa zkoumajícího vymírání živočichů a především ptáků. "Jeho pozornosti proto nemohl ujít unikátní nález - dva páry holubů posvátných (Columba sacralis), které zahnízdily ve věži Muzea umění Olomouc. Na našem území se holub posvátný neobjevuje od roku 1959, kdy byl poslední exemplář pozorován v Praze," uvedlo muzeum na svých stránkách.

Na ohradě je zobrazen nejen tento údajně unikátní holub, ale také informace o tomto druhu a zpráva o tom, že se SEFO odkládá, neboť se holub zahnízdil v krovu. Součástí intervence bude od příštího týdne i speciální krmítko, kde budou moci lidé holuba posvátného pozorovat, fotit, zaznamenávat čas a jeho lokalizaci a zasílat informace o jeho pohybu na zveřejněnou e-mailovou adresu.

Lacina byl jedním z kandidátů, kteří chtěli být součástí samotné výstavy Architektura v procesu prostřednictvím speciálního architektonického ateliéru, ve kterém mohou návštěvníci architekty pozorovat při práci. "Byl jedním z architektů, který se účastnil otevřené výzvy. Nakonec nebyl vybrán, ale jeho návrh se nám velmi líbil, rozhodli jsme se proto, že mu dáme prostor pro zpracování plochy ohrady," doplnil kurátor Muzea umění.

O stavbě SEFO v Olomouci se mluví déle než deset let. Na stavbu dlouho připravovaného místa pro prezentaci středoevropského výtvarného umění uvolnila vláda v roce 2019 téměř 600 milionů korun. Pod podobou výjimečné expozice futuristického vzhledu, která však vyvolává rozporuplné diskuse, je podepsán architekt Jan Šépka. Nová budova má nabídnout výstavní prostory pro umělecká díla ze střední Evropy a zázemí potřebné pro chod muzea.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist