https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ohrozena-zaba-kunka-zlutobricha-se-v-krnove-docka-lepsich-podminek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ohrožená žába kuňka žlutobřichá se v Krnově dočká lepších podmínek

7.10.2021 01:47 | KRNOV (ČTK)
Kuňka žlutobřichá.
Kuňka žlutobřichá.
Krnov na Bruntálsku chce zajistit lepší podmínky pro žáby kuňky žlutobřiché, které jsou na území Česka ohroženým a chráněným druhem. V lokalitě přírodní památky Staré Hliniště, kde se obojživelník vyskytuje, se budou například kácet stromy, aby žáby měly více slunce, řekla mluvčí města Dita Círová.
 

Na úpravy lokality město uvolnilo víc než 64 000 korun a nyní hledá firmu, která práce provede. "Zakázka zahrnuje potlačení invazivních druhů rostlin a pokácení šestnácti dřevin zastiňujících vodní hladinu zdejších tůní. Hotovo by snad mohlo být do konce roku," řekl referent městského úřadu Dušan Martiník, který má na starost veřejnou zeleň a ochranu krajiny.

Cílem zásahu je zachování pestré skladby zdejších lesních, nelesních, vodních a mokřadních biotopů s příznivými podmínkami pro rozmnožování i život obojživelníků a plazů. Kromě kuňky zde žijí i další obojživelníci - evropsky významný druh čolek velký, ropucha obecná, rosnička zelená, skokan hnědý, ještěrka obecná i živorodá, slepýš křehký či užovka obojková.

"Zastíněné vodní plochy mohou způsobovat postupný úbytek populace čolka i dalších druhů obojživelníků. Porosty v okolí tůní budou proto probrány tak, aby během dne byly osluněny. Z pokácených dřevin pak budou zhotoveny úkryty pro obojživelníky v podobě plazníků, líhnišť či zimoviště," dodal Martiník. Dodal, že z okrajů ploch budou odstraněny invazní rostliny a dřeviny, jako jsou dub červený a škumpa orobincová.

Přírodní památkou bylo Staré Hliniště vyhlášeno v roce 1989, aby se zmírnily splachy agrochemikálií z polí, což vedlo ke zhoršení kvality vody v tůních a ústupu čolka velkého. V současnosti existuje plán péče do roku 2024 navržený krajem, na jehož realizaci se město Krnov podílí. "Máme metodické pokyny, jak postupovat, kdy se například vůbec nesmí mulčovat a sekat se může pouze kosou nebo křovinořezem. Každoročně odstraňujeme nálety v šířce přibližně dva metry a postupně opravujeme mobiliář," řekla mluvčí města.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

7.10.2021 17:41
Řekl bych ale, že obrázek je kuňka ohnivá.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.10.2021 22:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
Asi joo. Ale možná by to chtělo vyjádření nějakého batrachologa.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.10.2021 17:44
Kuňka žlutobřichá má nejraději vysychající louže na slunci, typicky koleje od techniky na lesní cestě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist