https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/okolnosti-nestesti-v-hamru-na-jezere-proveruje-inspektorat-prace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Okolnosti neštěstí v Hamru na Jezeře prověřuje inspektorát práce

21.11.2019 00:17 | HAMR NA JEZEŘE (ČTK)
Okolnosti úterního neštěstí, při kterém bylo v provozovně likvidace nebezpečného odpadu společnosti Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku zraněno osm lidí, prověřuje Státní úřad inspekce práce.
Okolnosti úterního neštěstí, při kterém bylo v provozovně likvidace nebezpečného odpadu společnosti Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku zraněno osm lidí, prověřuje Státní úřad inspekce práce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Okolnosti úterního neštěstí, při kterém bylo v provozovně likvidace nebezpečného odpadu společnosti Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku zraněno osm lidí, prověřuje Státní úřad inspekce práce. Speciálně sestavený kontrolní tým zahájil činnost ve středu. Kdyby zjistil závažná porušení bezpečnostních předpisů, hrozí zaměstnavateli pokuta až do výše dvou milionů korun. Dnes to řekl mluvčí inspekce Richard Kolibač.
 

Při neštěstí v Hamru byli v úterý vážně zraněni dva lidé, na místě je museli záchranáři oživovat. Muž hospitalizovaný v Liberci je podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře ve velmi kritickém stavu. Druhý těžce zraněný je ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života. Další pracovník utrpěl středně těžké poranění a čtyři lidé byli podle záchranářů zraněni lehce. Ošetření muselo po zásahu vyhledat také deset záchranářů.

Co výbuch při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo, zatím policie neví. Událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila.

Speciálně sestavený kontrolní tým Oblastního inspektorátu práce Ústeckého a Libereckého kraje se podle Kolibače zaměří především na okolnosti a příčiny vzniku mimořádné události. "A rovněž na dodržování všech pravidel bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti. Protože šetření momentálně probíhá, nemůžeme v tuto chvíli poskytnout žádné další podrobnosti," doplnil mluvčí inspekce. Vyšetřování podle něj nějakou dobu potrvá, se závěry budou podle něj inspektoři čekat na odborné posudky.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře působí firma Purum od roku 2002 a dosavadní provoz označil jednatel Daniel Kraft za bezproblémový. Ani on neví, co se tam v úterý stalo. Na kontrolu do provozovny zamíří v nejbližší době pravděpodobně také liberečtí pracovníci České inspekce životního prostředí, i když letos už tam na byli. "Jezdíme na kontroly spolu s krajem, protože je to zařízení, které spadá pod integrovanou prevenci. Byli jsme tam v červnu tohoto roku a nebylo zjištěno žádné pochybení," řekl ředitel libereckého inspektorátu Martin Kmoch.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist