https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucti-vedci-ziskali-nove-laboratore-pro-slechteni-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoučtí vědci získali nové laboratoře pro šlechtění rostlin

1.5.2023 00:33 | OLOMOUC (ČTK)
Pole kukuřice
Pole kukuřice
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Olomoučtí vědci získali nové laboratoře určené pro zemědělský výzkum, vznikly v nové přístavbě Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR v olomoucké části Holice. Stavba, financovaná převážně z prostředků Akademie věd ČR, trvala rok a půl a stála 50 milionů korun, informovali ČTK zástupci ústavu. Rozšíření nynějších laboratoří, odkud se vědecké poznatky přenášejí rychle do šlechtitelské praxe, bylo nezbytné kvůli rostoucímu zájmu šlechtitelů o služby, které pracoviště poskytuje.
 

Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum byla založena v Centru strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB před šesti lety, laboratoř je zařízením, ve kterém vědci přímo spolupracují se šlechtiteli. Tehdy odborníci netušili, že o to bude tak velký zájem.

Podle vedoucího centra Jana Bartoše se podařilo navázat spolupráci s řadou šlechtitelských firem působících v ČR. "Obrací se na nás ale i pěstitelé, zemědělské firmy, státní správa a další instituce. Nic lepšího jsme si nemohli přát a považujeme to za velký úspěch," uvedl Bartoš. "Šlechtěním kvalitnějších, odolnějších a výnosnějších odrůd zemědělských plodin můžeme v budoucnu předejít problémům s nedostatkem potravin v důsledku rostoucí světové populace, změny klimatu, nedostatku půdy či válečných konfliktů," uvedl ředitel ÚEB Jan Martinec.

O odborné expertizy a analýzy, které aplikační laboratoř nabízí, je podle jejího vedoucího Jana Šafáře stále větší zájem. "Některé metody umíme nejlépe na světě a máme k dispozici nejmodernější přístroje. Těší nás, že můžeme šlechtitelům nabídnout naše know-how, a propojit tak vědu s praxí," uvedl Šafář. Vědci pracují například na cytometrických analýzách, které pomohly šlechtitelům ve vývoji nových kultivarů kukuřice, muďoulu, konopí nebo petúnií. "Genotypováním rajčete se nám podařilo určit důležité geny související se zralostí a odolností vůči chorobám této oblíbené plodiny. Vyvinuli jsme také DNA markery pro třešeň a ječmen, které poslouží při šlechtění odrůd s požadovanými vlastnostmi," doplnil Šafář.

Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum nabízí zájemcům také odborné semináře, přednášky, osobní konzultace či praktické workshopy, ve kterých se šlechtitelé seznamují s principy nejmodernějších metod molekulární biologie a genomiky a současně si mohou v laboratoři vyzkoušet jejich praktickou aplikaci. V nejbližší budoucnosti využijí olomoučtí vědci znalosti v další významné oblasti, kterou jsou metody genového inženýrství. Techniky založené na systému, jenž umožňuje cíleně měnit dědičnou informaci, by měly být v Evropské unii brzy povoleny.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

1.5.2023 08:36
se ukazuje, že spousty toho, co dělá člověk dělá krátkozrace
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.5.2023 08:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě že ano, není pánbůh. Ale pořád je to lepší než bylo v paleolitu, neolitu, starověku, středověku nebo 80 lety.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.5.2023 08:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jak psal Neruda: co může být horšího než mladý pesimista? Snad jen starý optimista. Vy musíte být hodně a hodně starý.
Odpovědět
sv

sv

1.5.2023 09:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ano, evropský člověk krátkozrace zakázal GMO.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist