https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/online-debata-s-laureaty-odstartuje-25.rocnik-ceny-josefa-vavrouska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Online debata s laureáty odstartuje 25. ročník Ceny Josefa Vavrouška

15.2.2021 14:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
(Zleva) Jana Drápalová, sestry Víravovy a Jiří Dlouhý.
(Zleva) Jana Drápalová, sestry Víravovy a Jiří Dlouhý.
Foto | Marek Olbrzymek / Nadace Partnerství
Nominace na jubilejní 25. ročník environmentální Ceny Josefa Vavrouška začínají v pondělí 15. února. Hledání pokračovatelů odkazu prvního polistopadového ministra životního prostředí, ekologického vizionáře a myslitele odstartuje v 15 hodin online debatou. O mladých a klimatu bude s loňskými laureáty a vítězi ceny za environmentální publicistiku Ekopublika debatovat Lucie Smolkové a Ladislav Miko. Novinkou půlkulatin ceny je nové speciální ocenění za komunikaci. Nominovat osobnosti bude možné dva měsíce na www.cenajosefavavrouska.cz. Informuje o tom pořádající Nadace Partnerství.
 

„V loňském roce jsme poprvé udělili cenu Ekozásek dvojici youtuberek sestrám Víravovým. Ty nás inspirovaly k letošní nové ceně za komunikaci, ať už za videa či podcasty. Chceme tak upozornit na hlas nové generace a podpořit její kreativní tvorbu, která inspiruje v péči o životní prostředí nejen své vrstevníky," říká ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda. "Náš cíl je ještě více posilovat schopnosti mladé generace prosazovat odvážné vize pro otevřenější společnost a kvalitní životní prostředí. Na jejich vzdělávání i finanční podporu se proto zaměřujeme v novém nadačním programu re-Generátor.

A právě o tom, jak nadchnout mladou generaci pro životní prostředí, budou mluvit loňští laureáti a laureátky v úvodní online debatě na Youtube a Facebooku. Vystoupí mladé ekologické youtuberky Eliška a Anna Víravovy, dlouholetá starostka brněnského Nového Lískovce Jana Drápalová a Vavrouškův současník a předseda Společnosti pro trvale udržitelný život Jiří Dlouhý. Ty doplní Marek Šálek z magazínu Reportér a Marek Švehla z týdeníku Respekt. Speciálním hostem bude Čestmír Klos, otec klimatické aktivistky Kristiny Klosové, která vloni získala cenu in memoriam.

Cenu uděluje Nadace Partnerství osobnostem nebo skupinám z České republiky i zahraničí ve třech kategoriích: za dlouhodobý přínos, za výjimečný počin a podruhé také v kategorii pro mladé do 33 let za Ekozásek roku.

S prestižní cenou se pojí finanční odměna i unikátní skleněná plastika od akademického malíře Vladimira Kleina. Vítězové si obojí převezmou 2. června v Senátu v předvečer Světového dne životního prostředí.

Mezi držitele prestižního ocenění patří přes čtyřicet osobností z Česka i zahraniční, mezi nimi také filozof Erazim Kohák, několik ex-ministrů životního prostředí, řada vědců, podnikatelů, ale i zemědělců, politiků nebo pedagogů. O vítězích rozhoduje 14členná odborná porota.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist