https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opavsky-ostroj-vybuduje-za-10-milionu-korun-vlastni-fotovoltaickou-elektrarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Opavský Ostroj vybuduje za 10 milionů korun vlastní fotovoltaickou elektrárnu

16.7.2022 00:02 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Opavská strojírenská společnost Ostroj vybuduje za deset milionů korun vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Za rok by mohla vyrobit až 486 megawatthodin elektřiny, což by během pracovních dnů mělo pokrýt více než desetinu denní spotřeby firmy. Podnik chce elektrárnu na střeše jedné z výrobních hal uvést do provozu na počátku příštího roku.
 

"Využití elektrické energie ze slunce ušetří až 492 tun emisí oxidu uhličitého ročně oproti odběru elektřiny z 'klasických' zdrojů," uvedla firma. Množství vyrobené elektřiny by podle ní stačilo k pokrytí roční spotřeby 200 rodinných domů.

"Výstavba první fotovoltaické elektrárny v areálu naší společnosti je jedním z projektů zaměřených na snižování dramaticky rostoucích nákladů na energie, zajištění částečné energetické soběstačnosti a v neposlední řadě přispěje ke snížení vlivu naší provozní činnosti na životní prostředí. V následujících letech plánujeme instalovat solární panely na střechy dalších objektů v areálu naší společnosti," uvedl generální ředitel Ostroje Aleš Martínek.

Do první fotovoltaické elektrárny investuje Ostroj zhruba sedm milionů korun z vlastních prostředků, tři miliony budou tvořit evropské dotace. Martínek uvedl, že správní rada společnosti už schválila záměr vybudovat nejpozději do konce roku 2023 další fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 1000 kilowatt-peak. Na projektech Ostroj spolupracuje s Výzkumným energetickým centrem Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava.

Ostroj je ryze českou akciovou společností. Ve svém portfoliu má důlní stroje, hydraulické válce, hřídele, tiskařské válce či ocelové zápustkové výkovky. Loni firma navýšila tržby meziročně o 60 milionů korun na 1,064 miliardy korun. Podnik skončil ve ztrátě, ale oproti roku 2020 ji snížil o 68 milionů na 11,9 milionu korun. Výsledky ovlivnila koronavirová pandemie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist