https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-pozorovali-na-stredni-morave-trojici-vyjimecnych-druhu-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové pozorovali na střední Moravě trojici výjimečných druhů ptáků

9.5.2023 10:27 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Volavka vlasatá.
Volavka vlasatá.
Ornitologové pozorovali v uplynulých dnech na střední Moravě trojici výjimečných druhů ptáků. Objevila se tam volavka vlasatá, lyskonoh ploskozobý a ibis hnědý, sdělil ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Výskyt vzácných opeřenců podle odborníků souvisí s vrcholícím jarním tahem ptactva na konci dubna a začátku května.
 

Volavka vlasatá se zdržovala od 29. dubna na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku. "Jde o drobnou volavku, která žije v mokřadech jižní Evropy a k nám se výjimečně zatoulává. Je béžově hnědá a má bílá křídla, která vyniknou v letu. Zobák má modrý s černou špičkou. Naposledy byla pozorována 5. května a nyní se může vyskytovat i na jiném rybníku v okolí," uvedl Šafránek.

Dalším výjimečným druhem je podle něj lyskonoh ploskozobý, který hnízdí v Arktidě a zimuje v Atlantiku u jižní a západní Afriky. V těchto dnech se však vyskytuje v novém biocentru u Senice na Hané na Olomoucku. "Ve střední Evropě se objevuje velmi vzácně a málokdy se zdrží více dní na jednom místě. Lidí se nebojí a často k nim připlave i na pár metrů. Patří mezi bahňáky, ale na rozdíl od většiny z nich neloví červy v bahně, ale hmyz na hladině," uvedl ornitolog.

Třetí ptačí raritou na střední Moravě je podle něj ibis hnědý, který pochází z jižní Evropy. "Je tmavě hnědý se zeleným leskem na křídlech. Má dlouhý zahnutý zobák, pomocí kterého loví drobné mokřadní živočichy. U nás se vyskytuje velmi vzácně a nyní jej můžete vidět na Záhlinických rybnících," doplnil Šafránek. Soustava rybníků se nachází u Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.5.2023 12:19
No, hezký, ale volavek popelavých, bílých, je už v ČR víc než dost a jsou to predátoři.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.5.2023 12:49 Reaguje na smějící se bestie
Nad každým predátorem je povinnost jásat. Není to tak dávno, kdy se jásalo nad tím, že na Jižní Moravě zahnízdil kormorán malý. Přitom jeho větší příbuzný dělá každoročně jenom v naší republice miliónové škody.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.5.2023 15:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V panských lesích si predátory nenechali přemnožit, určitý počet nechávali.
Dnes, si je zelený přímo hýčkají !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.5.2023 08:34 Reaguje na smějící se bestie
vzhledem k tomu, co se děje v jižní Evropě, je možné, že nějaký nový druhy k nám zavítají.
Nejde o nějaké hýčkání ale to, že výskyt některých druhů je nadregionální a potýká se s různými reprodukčními problémy....to, že je třeba ve Španělsku "50" Orlů skalních a u nás "10" neznamená, že je ve Španělsku budou odstřelovat.
Určité pnutí v oblasti migrace ptactva asi může nastat.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.5.2023 17:43 Reaguje na smějící se bestie
“Volavek bílých tu bylo skoro stejně jako husovců. V některých částech bažiny se jich vyskytovalo takové množství, že jejich hejna připomínala sněhové závěje, a když je něco vyrušilo, vznesli se do vzduchu jako oblak vířícího dýmu.”

Takto popisuje Attenborough počet volavek v bažinách v South Alligator v Austrálii. Počet husovců odhadoval na minimálně sto tisíc. Jeden by po přečtení místních teoretiků řekl, že nic nemůže přežít. Ale ono ouvej…
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.5.2023 20:27 Reaguje na Slovan
V duchu svých ekovypatlanin jste samozřejmě napsal jenom to, co se Vám hodí. Taknějak jste opomněl říct, že ty bažiny se rozkládají na ploše asi 20.000 čtvereřních kilometrů a že je podstatný rozdíl, jestli ti ptáci loví na vodní ploše, kde je hladina téměř úplně kŕytá lekníny a dalšími vodními rostlinami a nebo pokud loví v produkčním rybníce, rybí sádce nebo ve zregulované řece, kde není žádný kryt a kde ty ryby nemají sebemenší šanci úniku.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.5.2023 09:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano, jsou 4x menší než naše republika, a? Když se v našem rybníčku daří žábám i přes výskyt volavek, čápů, užovek nebo kachen, jeden místní teoretik mi na to napíše, že je stejně jen otázkou času, než tam žáby nebudou, protože budou vyloveni. Jenže oni tam budou, ani volavka ani jiný predátor je nezlikviduje z prostého důvodu - mají tam tak dobré životní podmínky, že ztráty v pohodě nahradí mláďata. Spousta úkrytů, spousta potravy pro dospělce i mláďata, dostatečně kvalitní voda i okolí, nepřerybněno. To obojživelníkům úplně stačí, stejně jako drtivé většině jiných druhů.
Takže co je důležitější pro to, abychom měli třeba ty zregulované řeky opět plné ryb? Je lepší opět udělat řeky takové, jaké mají být, tedy soustředit se na životní podmínky jaké poskytují živočichům anebo zlikvidovat rybí predátory (protože za našeho mládí nebyli, tak teď jsou přemnoženi a bla bla - jak by řekl Attenborough, typický syndrom posouvajícího se referenčního bodu)? Jak žáby tak ryby s velkým predačním tlakem tak nějak počítají, proto mají tak ohromné snůšky. Proto je teď náš rybníček plný tisíců malých pulců. A pokud byste třeba vy viděl v té bažině v Austrálii tisícihlavá hejna volavek plus tisíce a tisíce dalších predátorů, nemyslel byste si snad, že jich je moc? Jako správný Šeděnkopatlal jistě ano.
Odpovědět
FB

František Balco

10.5.2023 23:40
Omlouvám se, že to nebude k tématu. Ale tam, kde to téma je, mi Soros zatrhl přístup. Jde o článek o dřevostavbách v Číně na webu "Dřevostavitel". Moje reakce: My raději zavádíme nová chráněná území. A pokud nějaké dřevo zbyde, tak ho vyvezeme. Za to pak máme nárok na dotace pro ty, co na tom drží palec. Tak se omlouvám, ale nemohl jsem odolat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist