https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-secetli-na-berounce-tisice-vodnich-ptaku-videli-orly-i-lednacky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové sečetli na Berounce tisíce vodních ptáků, viděli orly i ledňáčky

14.1.2024 22:25 (ČTK)
Ledňáček říční.
Ledňáček říční.
Několik tisíc ptáků, včetně vzácnějších druhů, sečetli v sobotu na řece Berounce plzeňští ochránci přírody při pravidelném mezinárodním sčítání vodních ptáků. Na 56 říčních kilometrech řeky od Plzně po Zvíkovec na Rokycansku napočítali nejvíce kachen divokých, kterých bylo přes 160, a také tisícovku kormoránů velkých. Viděli i 16 orlů mořských, 15 ledňáčků říčních i vzácnější druhy severských ptáků, kteří na Berounku přilétají zimovat. ČTK to řekl Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva a vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů.
 

Na Berounku se na kánoích vydali ochránci přírody ve čtyřech týmech a rozdělili si řeku na úseky. Nejzajímavější byl podle Makoně od Rakové až do Zvíkovce, kde napočítali orly mořské, volavky bílé i šedé či severské kachny morčáky. "I přesto, že zejména poslední týden bylo počasí na sčítání vodních ptáků ideální, sobotní silný a studený vítr v kombinaci s teplotou pod bodem mrazu s poměrně rychlým průtokem a zledovatělými břehy po původně rozvodněné řece potrápily všechny posádky," řekl. Mrazy naopak pomohly v tom, že po zamrznutí stojatých vod se ptáci přesunuli z rybníků a nádrží pokrytých ledem na řeku.

"Předběžně na námi sledovaném úseku bylo sečteno 1682 kachen divokých, 1084 zimujících kormoránů velkých, 123 labutí velkých, 204 morčáků velkých, 66 volavek popelavých, 42 volavek bílých, 16 orlů mořských, 15 ledňáčků říčních, šest slípek zelenonohých, šest potápek malých, 20 hoholů severních, pár hvízdáků euroasijských, jedna zrzohlávka rudozobá nebo čtyři konipasi horští," vyjmenoval Makoň. Kromě řeky napočítali ornitologové při pastvě na poli i dvě velká hejna labutí o desítkách jedinců.

"Celkové počty námi sečtených ptáků nijak nevybočují z běžného standardu za posledních 20 let. Z dlouhodobého pohledu na jednotlivé populace sčítaných druhů vodních ptáků sledujeme bohužel spíše jejich pokles, což může souviset jak s celkovým úbytkem ptactva všeobecně, tak i s oteplováním v rámci Evropy. Zároveň se však může jednat i o subjektivní pocit, přičemž získaná data z námi sčítaných úseků se musí zpracovat, dát do širšího časového kontextu a vyhodnotit i v rámci jiných lokalit, ČR či Evropy," dodal Makoň.

Akce Mezinárodní sčítání vodních ptáků se koná od roku 1966. Je to celosvětově nejstarší a nejrozsáhlejší projekt občanské vědy, která částečně zapojuje do výzkumu amatéry. V ČR sčítání organizuje Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, která uvedla, že více než 400 ornitologů sčítá ptáky na více než 800 místech po celém světě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.1.2024 08:06
Takže predátorů jak nas/nabobkováno, že !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist