https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-vyvratili-ze-by-lide-u-lipenske-zatoky-mohli-vyfotit-tetrivka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové vyvrátili, že by lidé u lipenské zátoky mohli vyfotit tetřívka

13.12.2023 16:49 | Frymburk (Českokrumlovsko) (ČTK)
Tetřívek obecný. Ilustrační foto
Tetřívek obecný. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ornitologové vyvrátili, že by lidé v lipenské zátoce u Frymburku na Českokrumlovsku mohli vyfotit tetřívka. Jeho snímek z dané lokality se objevil na sociální síti. Podle ornitologů však jde o podvrh, tetřívek na fotce byl vycpaný. Frymburský místostarosta Antonín Labaj, který na případ upozornil, se domnívá, že jde o ovlivnění veřejného mínění kvůli plánované developerské výstavbě v oblasti.
 

"Dozvěděl jsem se, že žena, která údajného tetřívka vyfotila, sama vlastní v lokalitě rekreační objekt. A zřejmě nechtěla, aby se zde v budoucnosti stavělo, proto použila tuto taktiku," uvedl Labaj.

Jihočeský ornitologický klub, který fotografii prozkoumal, uvedl, že nic nevypovídá o možném výskytu tetřívka v lokalitě. Rozboru se věnovali i muzejní zoologové. "Docházíme k závěru, že na fotografiích není živý exemplář. Ačkoliv Jihočeský ornitologický klub považuje záměr výstavby v Kovářově za krajně problematický, je znepokojen situací, která nastala zveřejněním falešného fotografického dokladu," stojí v prohlášení Jihočeského ornitologického klubu.

V okolí lipenské přehrady v posledních letech vzniká řada developerských projektů. Většinou jde o komplexy s rekreačními domky. Někteří místní obyvatelé i aktivisté projekty kritizují. Poukazují například na možné poškození krajiny a zhoršení kvality vody v přehradě. "Nejsme z toho také nadšeni, ale musíme respektovat pravidla. Obec má často svázané ruce, protože před 30 lety bylo rozhodnuto, že část okolí lipenské přehrady bude určeno k zástavbě. Nikdo nechce bránit ekologům, aby proti tomu bojovali, ale musí být ten boj férový," řekl Labaj.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

14.12.2023 22:15
Zabavne. Uz se tesim, az AI vyrobi verohodny snimek tokajiciho tetrivka
nekde z prazskeho parku - treba primo z Valdstejnske zahrady (mimo teda ty tamejsi klece se sovami) To pak bude nutno po dobu tetrivciho toku Poslaneckou snemovnu nekompromisne zavrit, aby jeji provoz nerusil tetrivci tok probihajici od brezna do kvetna. No a tohle by pak urcite melo blahodarny vliv na celkove politicke ovzdusi v teto republice
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2023 17:00 Reaguje na Miloš Zahradník
Nejen umělá inteligence, ale i cinknuté statistiky a různé jiné
"zaručené" důkazy, včetně videí a fotek od "jediného" pravdivého
zdroje. To je teprve masírka na hlupáky, kteří tomu uvěří!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist