https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-vyzvali-verejnost-pomoci-secist-mladata-capu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové vyzvali veřejnost pomoci sečíst mláďata čápů Video

6.7.2020 17:30 | ZLÍN (ČTK)
Na některých hnízdech jsou mláďata již velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený.
Na některých hnízdech jsou mláďata již velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Stanislav Chvapil / ČSO
Ornitologové vyzvali veřejnost, aby jim pomohla zkontrolovat hnízda čápů a sečíst mláďata. V České republice je evidováno více než 1300 čapích hnízd, ale každoročně se objevují nová a některá zanikají nebo nejsou obsazená, uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

Seznam čapích hnízd je na webu České společnosti ornitologické. Lidé mohou do databáze hnízd zadat fotografie nebo přidat nové hnízdiště, které ještě není v evidenci.

"Důležité je spočítat mláďata a případně uvést, zda je některý z jejich rodičů okroužkován. Pokud možno i s kódem a barvou kroužku. Na některých hnízdech jsou mláďata již velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený. Sčítáním čapích hnízd a čápat přispějete k poznání i k jejich ochraně," uvedl Šafránek.

Ornitology zajímá i informace, že je hnízdo neobsazené, nebo je v něm jen jeden nebo dva nehnízdící čápi. "I takový údaj je velmi cenný pro další vyhodnocení úspěšnosti hnízdění. I neobsazená hnízda se evidují a i takový údaj je důležité zadat do databáze čapích hnízd v České republice," uvedl Šafránek.

Na některých hnízdech jsou umístěny webkamery, lidé tak dění v nich mohou sledovat v přímém přenosu. Ve Zlínském kraji je to například v obcích Břest a Záhlinice na Kroměřížsku, a to na stránkách http://www.cyrilek.net/kamery/.

Do Česka přiletěli první čápi v polovině března. První zpravidla přilétá samec, hnízdění začíná v dubnu. Na vejcích čápi sedí v průměru 33 dní. Další dva měsíce krmí mláďata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist