https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oslavy-mezinarodniho-dne-rysu-budou-probihat-cely-mesic.dokumentem-na-webu-i-vychazkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oslavy Mezinárodního dne rysů budou probíhat celý měsíc. Dokumentem na webu i vycházkami

10.6.2020 13:58 | PRAHA (ČTK)
Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma v Česku. Patří k přísně chráněným ohroženým druhům, chrání ho i evropská legislativa.
Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma v Česku. Patří k přísně chráněným ohroženým druhům, chrání ho i evropská legislativa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Premiéru dokumentu, exkurze, ale i výstavu fotografií přinese Mezinárodní den rysů. Připadá na 11. června, i později však mohou lidé vyrazit na "rysí vycházky" na Novohradsku a Kvildě.
 

Tematický program potrvá do 11. července. Tento čtvrtek bude online premiéra slovinské dokumentární série Příběhy lovců. Na internetu se koná také webinář věnovaný rysím rodinám či přednáška Martina Strnada z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Ve čtvrtek na akci pro děti v Domě přírody v Českém lese také zahájí výstavu fotografií Julia Kramera. Kramer k fotografování rysů využívá vlastnoručně vyrobená zařízení, která která fungují podobně jako fotopasti.

V sobotu bude v Novohradských horách také "rysí" vycházka pro děti i dospělé, cyklus akcí pak zakončí 11. července Den s rysem v šumavské Kvildě.

Mezinárodní den rysů vyhlásilo před třemi lety 11 organizací zapojených do evropského projektu 3Lynx. Podle koordinátorky 3Lynx Simony Polákové má přiblížit chování této, často skrytě žijící, kočkovité šelmy. Poláková uvedla, že letos si rysa připomene asi sedm evropských zemí.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma v Česku. Patří k přísně chráněným ohroženým druhům, chrání ho i evropská legislativa. Česko-bavorsko-rakouská rysí populace obývá rozsáhlé území od Dunaje na jihu až po Brdy, Český les na severu a část Vysočiny. Pro svou nízkou početnost a izolovanost od ostatních rysích populací je považována za vysoce ohroženou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

10.6.2020 16:48
"Oslavy Mezinárodního dne rysů budou probíhat celý měsíc. Dokumentem na webu i vycházkami". Vědí o tom ti rysi?
Odpovědět
PD

Petr Difko

10.6.2020 22:18
To je krásná věc. Ale proč je chránit když v zoo je uspávají.Je to na hlavu.
Chtělo by to jasné pravidla a velmi tvrdě je vyžadovat.Na jedné straně chráníme a na druhé je legálně je likvidujeme.Tak co vlastně chceme?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

11.6.2020 10:50 Reaguje na Petr Difko
Chceme to, co je právě In. Teď je to osazování přírodního prostředí zvěří, o které jsme si nechali nabulíkovat, že tady v minulosti určitě žila. No ale, když jde o čistotu plemenitby, zjistíme, že to bývylo v přírodě jinak, a tak ty přebytečná rysí koťata zabijeme, aby nedošlo k příbuzenské plemenitbě, ke které nejspíš ani nikdy v nedotčené přírodě nedocházelo.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.6.2020 13:17 Reaguje na Jiří Daneš
Chcete nám tímto opravdu říct, že tu rys nikdy nežil? Že si to všichni vymysleli?

Někdy nevěřím vlastním očím co je zde někdo schopen napsat za blábol....
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.6.2020 11:03 Reaguje na Petr Difko
Můj názor:
- Chránit a podporovat divokou populaci.
- Chov v ZOO je pojistkou. Zde stačí "rozumný" počet zvířat pro umělý odchov, třeba zohlednit ekonomické náklady zoo a vhodnost a potřebnost jedinců pro další řízené rozmnožování. Raději méně zvířat v ZOO, ale ať mají v zajetí co nejlepší podmínky.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

11.6.2020 16:27
ZOO Ostrava již k Mezinárodnímu dni rysů přispěla dříve.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist