https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-se-muze-pustit-boje-proti-nelegalnim-rybarum-misto-nakladne-kontroly-na-mori-jim-uzavre-pristavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN se může pustit do boje proti nelegálním rybářům: místo nákladné kontroly na moři jim uzavře přístavy

22.6.2016 01:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hlídat legálnost rybolovu na širém moři je náročné. OSN nyní zavádí jiný přístup. Loď, která bude mít na palubě nelegální úlovek, jej nebude moci vyložit, nenatankuje a nedoplní zásoby. Na snímku je americká pobřežní stráž, která asistuje ghanským úřadům při prohlídce rybářské lodi.
Hlídat legálnost rybolovu na širém moři je náročné. OSN nyní zavádí jiný přístup. Loď, která bude mít na palubě nelegální úlovek, jej nebude moci vyložit, nenatankuje a nedoplní zásoby. Na snímku je americká pobřežní stráž, která asistuje ghanským úřadům při prohlídce rybářské lodi.
Úmluva proti nelegálnímu mořskému rybolovu se složitě připravovala řadu let a přijata byla už dávno, v roce 2009. Aby vstoupila v účinnost, bylo potřeba, aby ji podepsalo alespoň 25 zemí. To se stalo na začátku května. Po třiceti dnech, nutných na přípravu, vstoupila úmluva 5. 6. 2016 v platnost. Aktuálně úmluvu ratifikovalo dvacet devět zemí a regionálních organizací. Řadu sporných diplomatických otázek, souvisejících se samotným kontrolním mechanismem, nakonec řeší originálně. Místo náročného monitoringu aktivit podezřelých rybářských lodí na volném moři se soustředí na jejich důslednou kontrolu v přístavech. Loď, která přiveze upytlačené ryby, je nebude moci složit, nebude moci natankovat, ani doplnit zásoby.
 

Úmluva PSMA, plným názvem Dohoda o opatřeních přístavních států k předcházení, potírání a odstranění nezákonného, nehlášeného a neregulovaného rybolovu, má být silným nástrojem v boji proti nelegálnímu rybářství. To je podle OSN považováno za zásadní problém světových oceánů, protože velkokapacitní odlovy bez jakékoliv regulace vedou k rychlému přelovení rybích populací.

Mezinárodně schválený "nástroj", zacílený jmenovitě na otázky nelegálního rybolovu, tu dosud citelně chyběl.„Přijetí Úmluvy PSMA je velkým dnem v pokračujícím úsilí o vybudování udržitelného rybářství a pomůže snaze nasytit svět," řekl generální ředitel organizace FAO Jose Garziana da Silva. Jestli se jeho slova naplní se teprve uvidí.

Přílišný optimismus brzdí, že mezi pětadvaceti signatáři (na úrovni států, úmluvu signovaly i čtyři velké regionální rybářské organizace) chybí ti nejvýraznější dosavadní narušitelé. Podpisem se sice připojila Evropská unie, Austrálie, Norsko, Spojené státy americké a Island, ale tím výčet zásadních hybatelů končí. Bez Japonska a Číny je význam celé úmluvy polovičatý.

Nelegální rybolov ohrožuje populace ryb v mořích.
Nelegální rybolov ohrožuje populace ryb v mořích.

Podmínky PSMA největší měrou leží na aktivním přístupu kontrolních úřadů jednotlivých přístavních správ. V tom právě tkví originalita celé úmluvy. Zasahovat v mezinárodních vodách proti lodím, podezřelých z nelegálního rybolovu, by vyžadovalo vytvoření aparátu, ne nepodobnému nadnárodní policii. V přijaté a diplomaticky o dost snesitelnější verzi stačí, když si signatáři pohlídají vlastní přístavy.

Kouzlo celého nového přístupu spočívá v kontrole lodí, které žádají o povolení k zakotvení. Rybářské plavidlo, které není v přístavu "domácí", se musí předem nahlásit. Dále musí uvést, pod jakou vlajkou pluje a jaký rybí náklad veze. Přistání jí bude umožněno jen ve speciálně vybavených přístavech, zavážka nelegálního nákladu mimo vybrané lokace prý nebude možná. A samozřejmě, rybářská loď musí souhlasit se vstupem kontrolních orgánů na palubu. Ty prověří, zda jsou uvedené údaje správné.

V případě, že loď bude přepravovat jiné druhy ryb, nebo jednotlivé skutečnosti nebudou odpovídat pravdě, nebude jí umožněno vyložit náklad, nabrat zásoby ani palivo. Tento konkrétní přístav se lodi naprosto uzavře. Co víc, díky mezinárodnímu registru by taková loď neměla mít možnost zakotvit ani v jiném přístavu signatářů PSMA. Kontrola bude navíc zaměřena i na administrativní prvky: rybářská loď bude muset disponovat nejen rybářskou certifikací země svého původu, ale i rybářským povolením pro vody, ve kterých aktuálně loví. Neregistrovaným nebo nelegálním rybářům by se tak záhy mohl ztenčit operační prostor na minimum.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist