https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrave-se-nelibi-plan-na-cisteni-zemin-po-lagunach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravě se nelíbí plán na čištění zemin po lagunách

12.12.2019 00:15 | OSTRAVA (ČTK)
Město Ostrava požádá vládu, aby při sanaci kontaminovaných zemin po bývalé chemičce Ostramo nebyly využívány takzvané kazety, do nichž by byly podlimitně kontaminované zeminy uloženy.  / Ilustrační foto
Město Ostrava požádá vládu, aby při sanaci kontaminovaných zemin po bývalé chemičce Ostramo nebyly využívány takzvané kazety, do nichž by byly podlimitně kontaminované zeminy uloženy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Ostrava požádá vládu, aby při sanaci kontaminovaných zemin po bývalé chemičce Ostramo nebyly využívány takzvané kazety, do nichž by byly podlimitně kontaminované zeminy uloženy. Město chce, aby území bylo zcela vyčištěno. Novinářům to včera řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).
 

"Současné stanovisko ministerstva životního prostředí obsahuje způsob sanace takový, že by měly být podlimitně kontaminované zeminy uloženy do takzvané kazety neboli ekokontejmentu, který by měl pokrývat většinu území po bývalé rafinérii," uvedla Šebestová. Doplnila, že laicky řečeno kazetu tvoří těsnící stěny a překryv.

"Nikdo neví, co by takto uložený odpad znamenal pro příští generace. Předkládám žádost na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), aby změnili stanovisko ministerstva životního prostředí tak, aby způsob sanace neobsahoval ekokontejment, tedy tu kazetu, do které by se kontaminovaná zemina uložila," řekla Šebestová. Město bude chtít, aby byla využita jiná technologie.

V lokalitě pokračují práce na odtěžování, úpravě a stabilizaci takzvaných nadbilančních kalů, které by měly být dokončeny v prosinci 2020. "Taktéž vyzýváme ministra životního prostředí, aby jednal s dalšími možnými koncovými zařízeními v České republice na likvidaci kalů. Obáváme se, že současné jediné koncové zařízení, které tyto kaly likviduje, nestihne všechny kaly do příštího roku zpracovat," míní Šebestová.

Podle náměstkyně je na místě asi 400.000 tun zeminy, v celém areálu se ale ještě chystá průzkum, a množství se tak může změnit. "Jsou to zeminy, které jsou na hrázích kolem všech těch lagun," uvedla Šebestová. Podle ní zatím není zřejmé, jaké množství zeminy by bylo uloženo zpět do takzvané kazety. Určit to má průzkum.

Náměstkyně poukázala i na to, že městu by zatím zamýšlený postup ztížil i nakládání se samotným pozemkem. "V současné době je podle územního plánu lokalita určená pro lehký průmysl, takže i budoucí investoři, kteří by chtěli zakládat nové stavby, by museli vynaložit enormní náklady na to, aby takovou stavbu vůbec založili," míní Šebestová. Předpokládá, že sanace kontaminovaných zemin zřejmě začne až za několik let.

Laguny byly desítky let jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Odtěžování kalů po letech problémů skončilo loni v prosinci. Tehdy firma AVE CZ dokončila odtěžení více než 90.000 tun takzvaných nadbilančních kalů, na něž se přišlo až při sanaci. Už dříve bylo vytěženo 200.000 tun. V Ostravě zůstává asi 70.000 tun upravených kalů, které už nepáchnou ani jinak nezatěžují okolí. Z lagun zbývá odtěžit takzvanou hlinku, zeminu kontaminovanou ropnými látkami. Upravené kaly mají být odvezeny z Ostravy a zničeny do konce roku 2020.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist