https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoo-ma-par-kulisku-nejmensich-silne-ohrozene-sovy-ziskala-od-soukromeho-chovatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoo má pár kulíšků nejmenších, silně ohrožené sovy získala od soukromého chovatele

29.10.2023 00:34 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravská zoologická zahrada získala od soukromého chovatele pár kulíšků nejmenších. Jde o silně ohrožený druh a nejmenší sovu v České republice i Evropě, sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

"V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava nenajdeme jen exotické druhy, jsou zde chováni i zástupci fauny České republiky, zejména dravci a sovy. Nově k nim přibyla i naše nejmenší sova. Pár kulíšků nejmenších mohou návštěvníci ostravské zoo vidět spolu s dalšími čtyřmi druhy sov v komplexu voliér na jedné z botanických stezek – na Cestě vody, a to pod expozicí Na statku s domácími zvířaty," uvedla mluvčí.

Připomněla, že voliéry pro sovy byly v zahradě vybudovány před třemi lety a obývají je právě druhy, které žijí a hnízdí v České republice. Kromě kulíšků jsou tam sovy pálené, sýčci obecní, sýci rousní a puštíci bělaví. "Je to celá polovina druhů sov, které se v naší přírodě vyskytují. Většina z nich patří v ČR k ohroženým druhům, a proto je chráněna zákonem. Sovy nejvíce ohrožuje rapidní úbytek vhodných míst, kde mohou hnízdit. Jsou to převážně staré stromy s dutinami, staré zemědělské budovy a podobně. Vlivem intenzivního zemědělství a využíváním množství pesticidů a dalších chemických látek k hubení hlodavců, hmyzu a dalších takzvaných škůdců přicházejí nejen sovy o významné zdroje potravy," doplnila mluvčí.

Ostravská zoo je zapojena do několika projektů na záchranu sov v Evropě. Přirozeně odchované mladé jedince bezplatně poskytuje pro vypuštění do volné přírody tak, aby tam mohli posílit volně žijící populaci.

Samci kulíšků nejmenších váží okolo 55 až 60 gramů, samice pak v rozmezí od 70 do 75 gramů. Přestože jde o velmi drobnou sovu, dovede ulovit i kořist stejně velkou jako je sama. Živí se například savci či ptáky. Nejčastěji hnízdí v jehličnatých lesích v dutinách, které dříve vytesal strakapoud velký. Tuto dutinu si neustále pečlivě čistí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.10.2023 07:29
Kulíšek je sice prťavý, naše nejmenší sova, ale zdaleka ne ohrožený. Má úžasnou strategii, hlasově je aktivní za soumraku a svítání (v noci minimálně), kdy puštík už spí a krahujec ještě neloví. Je stálý, na příchod sněhu se připraví vytvořením zásob z myší, rejsků a ptáků. Do budek se mu moc nechce, je přísně konzervativní a upřednostňuje menší dutiny, kam za ním kuna nemůže. A je početnější, než se dříve myslelo, něco mezi 1-2 tisíci párů.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.10.2023 08:12
Nejhůř je na tom u nás sýček, sova pálená a pustovka, i když klesají stavy i ostatních sov.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist