https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravske-zoo-se-podarilo-rozmnozit-vzacne-outlone-male
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravské zoo se podařilo rozmnožit vzácné outloně malé, ukryté před zraky návštěvníků

22.4.2023 01:13 | OSTRAVA (ČTK)
Samice outloně malého s mláďaty.
Samice outloně malého s mláďaty.
Foto | E. Gombala / Zoo Ostrava
V ostravské zoologické zahradě se podařilo rozmnožit vzácné asijské poloopice outloně malé. Pár outloňů získala zoo v loňském roce. Samice byla dovezena z německé Zoo Lipsko a samec z jihlavské zahrady, řekla ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková. Outloně ale návštěvníci vidět nemohou, protože jsou podobně jako některé další vzácné druhy umístěni v chovatelském zázemí.
 

"Zoo Ostrava chová přes 450 druhů živočichů. Ne všechny ale mohou návštěvníci vidět. Řada z nich je chována mimo jejich zraky. Některé dočasně, jiné trvale," uvedla Nováková. Dodala, že hlavním úkolem moderních zahrad je přispívat k záchraně nejohroženějších druhů živočichů. "Zoo proto vytvářejí co nejvhodnější podmínky pro chov těchto zvířat a udržení stabilních a geneticky variabilních záložních populací v lidské péči pro případ, že by v přírodě došlo k prudkému poklesu početnosti nebo dokonce k úplnému vymizení druhu," vysvětlila mluvčí, proč jsou některá zvířata umístěna mimo zraky návštěvníků.

Outloni mají v zázemí k dispozici dva vnitřní chovatelské prostory a venkovní výběh. "Nejdříve od sebe byli oba jedinci odděleni a seznamovali se přes kontaktní mřížku. Spojení proběhlo bez komplikací a záhy došlo i na páření,“ uvedla zooložka Pavla Slavíčková. V zoo nakonec přišla na svět dvě mláďata, o která se samice příkladně stará.

Outloň malý se ve volné přírodě vyskytuje východně od řeky Mekong ve východní Kambodži, v jihovýchodní Číně, Laosu a Vietnamu. "O životě tohoto nočního primáta není mnoho známo, odhaduje se ale, že jeho počty klesají," uvedla mluvčí. Dodala, že v mezinárodním Červeném seznamu je zařazen do kategorie ohrožených druhů.

"Zoo Ostrava se zahájením chovu outloňů malých v roce 2022 zapojila do Evropského ex situ programu v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Aktuálně je ve 32 institucích chována jen necelá stovka zvířat, přičemž ve většině z nich se jen vzácně množí," řekla mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist