https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravsti-vodohospodari-delaji-plosnou-deratizaci-stoji-milion
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravští vodohospodáři dělají plošnou deratizaci, stojí milion

4.10.2019 00:08 | OSTRAVA (ČTK)
Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) provádí až do konce listopadu plošnou deratizaci stokové sítě. / Ilustrační foto
Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) provádí až do konce listopadu plošnou deratizaci stokové sítě. / Ilustrační foto
Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) provádí až do konce listopadu plošnou deratizaci stokové sítě. Začala s ní už v květnu. Pracovníci položí přibližně 14.000 nástrah proti potkanům. Náklady na deratizaci přijdou ročně na více než milion korun. Sdělila to mluvčí OVAK Radka Vanková.
 

Plošná deratizace podle ní slouží jako prevence proti tomu, aby potkani vnikali do budov, má jim bránit v přístupu ke zdrojům potravy a především tomu, aby šířili infekční nemoci, kterými se mohou nakazit lidé. Vanková uvedla, že firma při deratizaci pružně reaguje na podněty svých zákazníků, kteří mohou upozornit, kde se potkani vyskytují.

"Paradoxně občas občané upozorňují na výskyt potkanů tam, kde pro potkany vytvářejí sami takřka idylické podmínky pro život. Příkladem může být příděl obrovského množství potravy, kterou pohazují kolem, do popelnic a rovněž ji splachují do kanalizace. Potkani tak mají v kanalizaci ideální podmínky a jejich množení je těžké zabránit," uvedla Vanková.

Zbytky potravin podle ní tvoří přibližně sedm procent z celkového plovoucího odpadu, který se zachytí v Ústřední čistírně odpadních vod v Ostravě-Přívoze. Vodohospodáři apelují na obyvatele, aby do záchodu nesplachovali zbytky jídel a rozpuštěné tuky ze smažení, které pak potkanům slouží jako potrava.

Žádají také vlastníky nemovitostí, aby zajistili deratizaci svých budov, protože bez jejich pomoci a koordinace se celková účinnost deratizace sníží. "Město by uvítalo, aby i další správci technické infrastruktury prováděli stejně četnou deratizaci na jimi provozovaných sítích, jako provádí správce městské kanalizace," uvedla náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Nástraha k likvidaci potkanů není podle Vankové na bázi jedu, ale působí jako antikoagulant, který má snížit srážlivost krve a způsobit zvířeti zástavu krevního oběhu. "V rámci ochrany zvířat byly tyto látky testovány a doporučeny jako účinné a bezbolestné. Jsou aplikovány ve formě 'nástrahy', která obsahuje přesnou dávku," uvedla Vanková. Kvůli bezpečnosti ostatních zvířat se nástrahy vkládají pouze do uzavřených kanalizačních šachtic.

OVAK dodávají vodu přibližně 300.000 obyvatelům Ostravy a okolí. Vodovodní síť společnosti je dlouhá přes 1400 kilometrů a kanalizační téměř 900 kilometrů. Ostravské vodárny provozují na území města šest úpraven vody a čerpacích stanic.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist