https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostrov-jersey-odlozil-nova-sporna-pravidla-pro-vydej-rybarskych-licenci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostrov Jersey odložil nová sporná pravidla pro výdej rybářských licencí

14.5.2021 00:06 | LONDÝN (ČTK)
Ostrov Jersey v Lamanšském průlivu dal francouzským rybářům více času na to, aby mohli splnit nové podmínky pro zisk rybářské licence v místních vodách. Francouzské úřady v Normandii pak zrušily zákaz kotvení v tamních přístavech pro lodě z Jersey. Prozatím se tedy podařilo uklidnit spor mezi Británií a Francií z minulého týdne, kdy obě země vyslaly k ostrovu své vojenské hlídkovací lodě. Francouzská ministryně pro rybolov Annick Girardinová uvedla, že obě strany znovu zahájí jednání.
 

Francie s Británií vedou spory ohledně rybaření po odchodu Spojeného království z EU již delší dobu. Situace se však vyhrotila minulý týden, kdy úřady ostrova Jersey zavedly nová pravidla pro udělování rybářských licencí. Paříž prohlásila, že tak učinily bez předchozího varování, a že jsou namířeny proti francouzským lodím.

Girardinová minulé úterý pohrozila, že pokud Jersey nová pravidla nezruší, odřízne Francie ostrov od dodávek elektřiny. Ostrovní úřady označily hrozby Paříže za přehnané. Desítky francouzských lodí se pak vydaly protestovat k přístavu St. Helier na Jersey, načež do oblasti dorazily také britské a francouzské vojenské lodě.

Ministr Jersey pro životní prostředí John Young dnes oznámil, že platnost nových omezení pro udělování licencí úřady odloží až na 1. července. Dodal rovněž, že mezi Británií a EU probíhají "technické schůzky", jejichž cílem je celou věc vyjasnit. Poznamenal však, že přímo s francouzskými činiteli nevyjednával.

Girardinová dnes v Národním shromáždění řekla, že Jersey navrhlo odložení nově zavedených pravidel, a že obě strany budou o věci dále jednat. Dodala přitom, že Francie odpoví místním úřadům písemně.

Činitelé ostrova Jersey nicméně za svými licenčními požadavky nadále stojí, senátor Ian Gorst například prohlásil, že si ostrov musí i nadále sám spravovat svoje vody. Ostrov Jersey, ležící jen asi 23 kilometrů od francouzského pobřeží, je součástí Normanských ostrovů, jež jsou britským závislým územím. Žije na něm přibližně 108 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist