https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otravena-vecere-tretina-kuchynskeho-nacini-z-cerneho-plastu-obsahuje-toxicke-latky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Otrávená večeře? Třetina kuchyňského náčiní z černého plastu obsahuje toxické látky

14.4.2018 02:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Předměty z recyklovaného plastu s příměsí jedů pochází nejčastěji z Číny a jsou k dostání v obchodech po celé Evropě i na českém trhu. O tom se Arnika přesvědčila už loni, kdy toxické látky objevila u 13 ze 47 hraček a kadeřnických pomůcek. Jak je na tom české kuchyňské náčiní hodlá Arnika ověřit. / Ilustrační foto
Předměty z recyklovaného plastu s příměsí jedů pochází nejčastěji z Číny a jsou k dostání v obchodech po celé Evropě i na českém trhu. O tom se Arnika přesvědčila už loni, kdy toxické látky objevila u 13 ze 47 hraček a kadeřnických pomůcek. Jak je na tom české kuchyňské náčiní hodlá Arnika ověřit. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Anestiev / Pixabay
Ve lžících, stěrkách a dalším náčiní do kuchyně z recyklovaného plastu mohou být bromované zpomalovače hoření, které poškozují nervový systém a nabourávají imunitní nebo reprodukční systém. O zjištění britských vědců z univerzity v Birminghamu informuje organizace Arnika. Předměty z černého plastu s obsahem rizikových látek mohou být k dostání i na českém trhu. Řešením je podle Arniky zákaz využívání toxického plastu, který znečišťuje recyklované výrobky.
 

Britští odborníci zanalyzovali 96 plastových kuchyňských potřeb, z nichž 34 obsahovalo bromované zpomalovače hoření. Nejčastěji zjištěnou sloučeninou byl dekabromdifenyléter, který se v minulém roce dočkal mezinárodního zákazu v širokém spektru výrobků. Zároveň otestovali, jak se uvolňují při vaření do horkého kuchyňského oleje. V průměru se uvolňovalo až 20 % bromovaných zpomalovačů obsažených v náčiní.

“Bromované zpomalovače u malých dětí způsobují syndrom ADHD, poškozují imunitní, hormonální a reprodukční systém. Tyto látky se právě recyklací mohou dostávat zpět do výrobků, je třeba je z recyklačního koloběhu odstranit. Lidé svým podpisem na recyklujbezjedu.cz mohou vyzvat politické špičky, aby využívání toxického plastu konečně zakázali a mohli jsme recyklovat pouze čisté plasty. Jinak nebude o takové materiály zájem,“ vysvětluje Karolína Brabcová, specialistka na toxické látky z Arniky.

Měřené kovů v kuchyňském náčiní.
Měřené kovů v kuchyňském náčiní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Arnika

Předměty z recyklovaného plastu s příměsí jedů pochází nejčastěji z Číny a jsou k dostání v obchodech po celé Evropě i na českém trhu. O tom se Arnika přesvědčila už loni, kdy toxické látky objevila u 13 ze 47 hraček a kadeřnických pomůcek. Jak je na tom české kuchyňské náčiní hodlá Arnika ověřit. “Doufáme, že použití recyklovaného plastu s bromovanými zpomalovači hoření pro výrobu náčiní, které přichází do kontaktu s jídlem, je otázkou minulosti. Věříme, že výrobci mají dostatek soudnosti, aby znečištěné plasty ve výrobě nepoužívali,“ uvádí Jitka Straková, koordinátorka mezinárodního monitoringu a spoluautorka studie Hračka nebo toxický odpad z České republiky.

Bromované zpomalovače hoření se do těla dostávají při pouhém kontaktu s kůží nebo vdechnutím. Dříve jimi výrobci ošetřovali elektrické přístroje, čalounění v autech nebo nábytek. Dnes jsou zakázány na mezinárodní úrovni, evropská legislativa však povoluje firmám toxické plasty recyklovat a vyrábět z nich nové předměty.

Britští vědci obsah bromovaných zpomalovačů v různých předmětech z plastu odhalili pomocí rentgenového spektrometru. Stejnou metodu při své práci používá i Arnika.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist