Ovenálie na Zlobici představily plemena ovcí a koz i ovčácké dovednosti
"Lidé se mohou podívat nejen na klasické střihání pomocí elektrického strojku, které je nejběžnější, ale také na méně obvyklé ruční stříhání," uvedla za pořádající farmu Oveko Hana Vystrčilová.
Ač dopolední horko vystřídaly odpolední přeháňky, program se uskutečnil podle plánu. Kromě představení ovčáckých dovedností byly jeho součástí také ukázky zpracování ovčí vlny, módní přehlídka vlněného oblečení nebo příprava sýrů. "Tradičním bodem programu je soutěž o haluškového krále. Navaříme deset kilogramů halušek se špekem a každý soutěžící musí spořádat rovné kilo. Kdo ho sní nejrychleji, je haluškovým králem," doplnila Zuzana Kozelková z farmy Oveko.
Prodejní výstavu řemeslných výrobků doplnil i farmářský trh a tematické občerstvení z jehněčího a skopového masa.
Přírodní areál Zlobice je bývalým vojenským prostorem, ovce a kozy, které tu chovají, pomáhají udržovat prostor stejnojmenného kopce.
reklama