https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ovzdusi-na-jihu-moravy-nejvic-zhorsuji-kominy-domacnosti-vymena-kotlu-nepostaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ovzduší na jihu Moravy nejvíc zhoršují komíny domácností. Výměna kotlů nepostačí

5.6.2024 10:27 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Největší podíl na zhoršování ovzduší v zimních měsících mají v Jihomoravském kraji domácnosti s kotli na tuhá paliva. Při měření na 60 místech na jihu Moravy to zjistilo Centrum dopravního výzkumu (CDV). Pouhá výměna starých typů kotlů za novější ale situaci nezlepší, řekl ČTK ředitel Divize udržitelné dopravy a dopravních staveb CDV Roman Ličbinský.
 
"Měření se uskutečnilo vždy od ledna do dubna v letech 2022 a 2023, pro srovnání s jiným ročním obdobím také v průběhu léta 2022 od června do září. Zaměřili jsme se na aerosolové částice, polycyklické aromatické uhlovodíky a také benzo(a)pyren, který je typickým produktem nedokonalého spalování v takzvaných lokálních topeništích," uvedl Ličbinský.

Měření například ukázala, že škodlivého benzo(a)pyrenu bylo v ovzduší méně v zimě 2022, která byla teplejší než zima 2023. Na jihu Moravy byl imisní limit pro benzo(a)pyren překročen na 17 místech. Podrobné výsledky měření jsou dostupné na webových stránkách.

Ličbinský upozorni na to, že pro zlepšení situace nepostačí pouhá výměna starých kotlů za nové, kterou podporují dotace. "Nové kotle sice splňují nižší emisní limity, není to ale samospásné. Velmi záleží na tom, jaká je obsluha kotle, tedy jak a čím se topí. Pokud lidé v nových kotlích spalují nedostatečně vyschlé dřevo a odpadky, pak se situace nezlepší," dodal. Záleží také na pravidelném čištění kotle, kouřovodu i komína či na teplotě spalin.

Rozsáhlé měření za deset milionů korun, jehož náklady pokryla dotace z Norských fondů, měří kvalitu ovzduší kromě jižní Moravy také na 60 místech Kraje Vysočina. Celkem odborníci udělali přes 2000 analýz získaných na 120 místech v obou krajích. Výstupy ze zjištění vědců poslouží krajům k přípravě akčních plánů zlepšování kvality ovzduší.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

5.6.2024 11:14
Spousta lidí kotel provozuje v režimu nedokonalého spalování v domnění, že tím ušetří. Nejen že neušetří, ale ještě znečišťují vzduch v okolí, ale kdo by četl návod k obsluze, že ? Výměna kotlů z pohledu ekologie nic neřeší, jde jen o byznys.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.6.2024 12:07
Proto se taky prováděla plynofikace. Bohužel za situace, kdy je u nás cena plynu cca 3x vyšší než v Maďarsku, si řada lidí luxus topit plynem nemůže dovolit:
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/nrg_pc_202/default/table?lang=en&category=nrg.nrg_price.nrg_pc
Odpovědět
PK

Pavel Karel

5.6.2024 17:24 Reaguje na Richard Vacek
Kdepak plyn, to je bolševický přežitek minulého století. Soudružka Pekarová s paní Adamovou nám naštěstí už ukázala cestu budoucnosti - pořádný, korporátně nefalšovaně vykořistěný S.V.E.T.R.
P.S. Dokáže nejen zvednout tepkotu v místnosti na příjemnou normální teplotu těla 36°C, ale na Hradě zvýšil IQ o 100 procentních bodů a pokud se jím omotá těsto, lze z něho i NĚCO upéct...osa Berlín-Brusel-Washington už toho na náš upekla dost. STAČILO!
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

5.6.2024 20:23 Reaguje na Pavel Karel
to si běžte psát na novinky.cz
Odpovědět
PK

Pavel Karel

7.6.2024 12:23 Reaguje na Michal Uhrovič
Tam snad píšete Vy!?...tam žádní slušní lidé nechodí!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.6.2024 15:12
nevím, co by tím měřením na 60 lokalitách chtěli docílit....to, že nebude ani jedna lokalita?
ono v těch lokalitách záleží i na rozptylu i geomorgologii území.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.6.2024 18:36
Aneb - občané těšte se, teď si sice opatříte nákupem nových kotlů krátký odklad, zanedlouho ale zakážeme topení jakýmikoli pevnými palivy.


A ty tupouni furt volí jednou Bábu, podruhé Fialu, přestože oba ve vzácné shodě poslouchají všechny rozkazy pošahaných alarmistů.
Odpovědět
MM

Milan Milan

5.6.2024 21:07
Ve svaté válce proti tuhým palivům a skromným domácnostem jsem ani nečekal jiné výsledky výzkumu. Jenom by mně zajímalo z jakého paliva tyto látky mají být a kdy v průběhu procesu hoření např. dřeva se "tvoří" ten benzo a pyren,?? Vypomůžu si odbornou publikací:cit.
"Organická složka paliva (hořlavina) se skládá s pěti základních prvků: C – uhlík, H – vodík, O – kyslík, N – dusík a S – síra. První tři zásadním způsobem ovlivňují vlastní spalovací proces a poslední dva spíše ovlivňují produkci znečišťujících látek (tvorba oxidů dusíku – NOx a oxidu siřičitého – SO2)".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.6.2024 05:37 Reaguje na Milan Milan
Publikaci neznám, ale NOx vznikají při hoření ze vzdušného dusíku. Čím vyšší teplota hoření, tím více NOx.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist