https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ozonova-dira-nad-antarktidou-trva-dele-nez-obvykle-uvedl-copernicus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ozonová díra nad Antarktidou trvá déle než obvykle, uvedl Copernicus

19.12.2022 01:12 | BRUSEL (ČTK)
Podle vědců za větší výdrž a rozlohu díry v ozonové vrstvě zřejmě mohou silné větry a nízké teploty ve stratosféře. "Je zde možná souvislost se změnou klimatu, která má tendenci ochlazovat stratosféru," řekl šéf CAMS Vincent-Henri Peuch.
Podle vědců za větší výdrž a rozlohu díry v ozonové vrstvě zřejmě mohou silné větry a nízké teploty ve stratosféře. "Je zde možná souvislost se změnou klimatu, která má tendenci ochlazovat stratosféru," řekl šéf CAMS Vincent-Henri Peuch.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NASA
Ozonová díra v posledních třech letech trvá nad Antarktidou déle, než tomu bylo v předchozím období. Uvedla to unijní služba Copernicus, která tento fenomén každoročně pozoruje. Trvání ozonové díry se od roku 2020 prodloužilo téměř o měsíc. Proč se tak děje, vědci zkoumají, mezi možnými vysvětleními jsou změny klimatu. Stav ozonové vrstvy se ale v posledních desetiletích díky regulacím výrazně zlepšil.
 

Obvykle se díra v ozonu nad Antarktidou otevírá v září a začíná se zacelovat v listopadu. V posledních třech letech je to však výrazně později. V roce 2020 se díra v ozonové vrstvě nad Antarktidou zavřela 28. prosince, loni 23. prosince a letos by se tak mělo stát v příštích dnech, uvedlo středisko pro monitorování atmosféry služby Copernicus (CAMS). Díra navíc byla větší než obvykle. V posledních třech letech její rozloha v listopadu překročila 15 milionů kilometrů čtverečních, což je více než plocha samotné Antarktidy.

Podle vědců za větší výdrž a rozlohu díry v ozonové vrstvě zřejmě mohou silné větry a nízké teploty ve stratosféře. "Je zde možná souvislost se změnou klimatu, která má tendenci ochlazovat stratosféru," řekl šéf CAMS Vincent-Henri Peuch. Podle něj ale musí vědci řadu faktorů prozkoumat, například proč se anomálie objevila tři roky po sobě.

Ozonová vrstva chrání Zemi před rakovinotvorným ultrafialovým zářením ze Slunce. Díra v ní se nad Antarktidou vytváří každoročně. Situace se ale od 80. let zlepšila díky Montrealskému protokolu z roku 1987, jenž prakticky zastavil výrobu látek, které ozonu škodí. Zejména freony se masově používaly třeba jako nosné plyny v tlakových sprejích nebo jako chladicí média v ledničkách. V posledních letech vědci zaznamenali posílení ozonové vrstvy ve stratosféře. Doufají však, že by mohla díky omezení škodlivých látek v nadcházejících desetiletích zcela zmizet.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

19.12.2022 16:15
Bodejť by netrvala déle. Místo freonů se nyní zvětšují úniky fluoridu sírového SF6, který se používá jako plyn zhášející elektrické oblouky v silových elektrických spínačích. A který likviduje atmosférický ozon snad ještě účinněji než freony.
A těchto silových elektrických spínačů je třeba čím dál víc protože je třeba v distribuční síti různými přepínači a dálkovými vedeními k akumulacím elektřiny čím dál více kompenzovat stavy, kdy OZE zdroje fungují a vnášejí do sítě přebytel elektřiny stejně tak stavy, kdy OZE zdroje nemohou fungovat a elektřinu musí produkovat duplikované záložní zdroje elektřiny, uhelné, plynové nebo jaderné.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2022 10:09 Reaguje na Radim Polášek
Ano.S ozónem reagují i další radikály nebo plyny, nejen chlór a fluor. Místo freonů na chlazení se používá mj. CO2,dnes dost drahý :).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist