https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pachatel-vypustil-v-dobromilicich-chovny-rybnik-uhynulo-2-5-tuny-kaprich-pludku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pachatel vypustil v Dobromilicích chovný rybník, uhynulo 2,5 tuny kapřích plůdků

17.10.2022 18:54 (ČTK)
Foto | Petr1888 / Wikimeda Commons
Škodu kolem 400 000 korun způsobil rybářům neznámý pachatel, který jim vypustil v Dobromilicích na Prostějovsku chovný rybník. Po vypuštění vody uhynuly ryby, které zde rybáři nasadili, na dně zůstalo zhruba 2,5 tuny kapřích plůdků. Po pachateli policie pátrá, informovala ČTK policejní mluvčí Miluše Zajícová. Případ policie vyšetřuje pro podezření z poškození cizí věci.
 

Horní rybník o rozloze tří hektarů v katastru obce Dobromilice vypustil neznámý pachatel minulý týden, na policii se rybáři obrátili v pátek. "Zjistilo se, že někdo manipuloval se stavidlem a tím došlo k úniku vody a následnému úhynu ryb. Podle předběžných odhadů uhynulo přes 2,5 tuny kaprů obecných ve vývojovém stadiu, jedná se o takzvaný plůdek o délce pěti až 12 centimetrů," uvedla policejní mluvčí. Podle starosty Dobromilic Stanislava Mrňky patří rybník olomouckému arcibiskupství, které jej pronajímá.

Podobné případy jsou v Olomouckém kraji ojedinělé, i když policie se jimi již v minulosti zabývala, šlo však většinou o pytláctví. Například v prosinci 2011 přišli o všechny ryby majitelé dvou rybníků v Rudolticích na Šumpersku. Neznámí pytláci rybníky přes noc vypustili a odvezli si odtud přes tisíc pstruhů a sivenů amerických. Škoda dosáhla téměř 33 000 korun. Majitelé jednoho z rybníků ČTK řekli, že šlo zřejmě o akci na objednávku. O rok dříve odcizil po vypuštění chovného rybníka tunu ryb neznámý zloděj u Javorníku v okrese Jeseník. Majitel škodu na ukradených rybách tehdy vyčíslil na 150 000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

17.10.2022 19:43
Vandalství? Msta? Závist? Konkurence? Každopádně prasárna! Jakékoliv
podnikání v přírodě je dnes rizikem a uhlídat majetek je zázrak!
Proč? Protože tresty jsou směšné a možnost vypátrat viníka je často
nulová!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist