https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/papez-chce-v-novem-dokumentu-znovu-durazne-vyzvat-k-ochrane-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Papež chce v novém dokumentu znovu důrazně vyzvat k ochraně přírody

30.8.2023 21:53 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Papež František chystá nový dokument, v němž chce znovu důrazně vyzvat k ochraně přírody a k boji proti změnám klimatu. Oznámil to během pravidelné generální audience. Podle něj představuje ničení planety "světovou válku proti našemu společnému domovu".
 

Nový dokument ve formě takzvané exhortace má být pokračováním známé encykliky Laudato si' (Pochválen buď) z roku 2015. V ní se papež mimo jiné velmi kriticky vyjádřil na adresu velkých mezinárodních konferencí o klimatu, které podle něj nesplnily očekávání kvůli malé politické odvaze účastníků. Také tentokrát bude František zdůrazňovat potřebu změnit veřejnou politiku a chránit svět, který je "posvátným darem stvořitele". Dokument má být zveřejněn 4. října, v den svátku svatého Františka z Assisi.

"Je třeba stát po boku obětí environmentální a klimatické nespravedlnosti a usilovat o ukončení nesmyslné války proti našemu společnému domovu, která je strašlivou světovou válkou," citoval dnešní vyjádření papeže server Vatican News.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

31.8.2023 07:55
áámen
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.8.2023 09:03
Souvisí s tím i antikoncepce? To by byla nejlepší metoda ochrany přírody.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.8.2023 09:14 Reaguje na Slavomil Vinkler
nejlepší antikoncepce je egoistická snaha o osobní blahobyt. To nám v Evropě jde... máme už tolik blahobytu, že nám už děti překážejí v žití.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.8.2023 09:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
tedy, jestli se té egoistické a naivistické představě života zábavy za každou cenu se dá říkat " žití".
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.8.2023 11:21
Papež, nepapež , jediným faktem je, že strmě padá biodiverzita a v EU obzvláště. To je fakt .

Místo střízlivé , objektivní analýzy a realistických návrhů jak z toho ven , se neustále omílá mantra Green Dealu , který je doslova o ničem.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist