https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pardubicka-zs-se-obava-zrizeni-zvireciho-utulku-ve-sve-blizkosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pardubická ZŠ se obává zřízení zvířecího útulku ve své blízkosti

10.5.2021 12:58 | PARDUBICE (ČTK)
Město chce zastupitelům představit projekt v září, hodlá také mluvit s veřejností.
Město chce zastupitelům představit projekt v září, hodlá také mluvit s veřejností.
Plány na zřízení zvířecího útulku v lesoparku na Dukle v Pardubicích vyvolává obavy. Základní škola Josefa Ressla je pár desítek metrů o budovy Bobr, kterou chce město proměnit za zařízení pro opuštěná zvířata, řekla ČTK ředitelka školy Světlana Divecká.
 

"Já se bojím. Mezi budovou a hraničním areálem je 80 metrů, což mi přijde strašně málo. Problém bude nejspíš s dopravou, je tady zákaz vjezdu, pak asi nebude, děti bezelstně přebíhají přes silnici," řekl ředitelka.

Dalším rizikem je podle Divecké hluk. Do lesoparku chodí hodně návštěvníků, lidé tam venčí psi, rodiče vozí kočárky s dětmi, běhají tam rekreační běžci. Školáci si tam chodí hrát. "Obáváme se, že to psy rozštěká. Bojíme se třeba také odkládání zvířat v okolí školy," řekla Divecká.

Město chce zastupitelům představit projekt v září, hodlá také mluvit s veřejností. "Vnímáme výhrady lidí. Největší obavy jsou z hluku, jsou to poznatky lidí, kteří nebydleli nikdy vedle útulku," řekl starosta pátého městského obvodu Jiří Rejda (ANO).

Magistrát hledá vhodné místo dlouhou dobu. Útulek, který je ve Štrossově ulici, nemá vhodné podmínky například pro venčení psů. Také se musí do dvou let přestěhovat, protože tam město bude stavět domov pro seniory.

"Za mě osobně je lesopark nejvhodnější, nejbližší bytové jednotky jsou až za sportovním hřištěm, kde se konala mistrovství Evropy, a ten hluk tam byl neskutečný," řekl Rejda.

Útulek má být rovněž denním centrem, školákům i veřejnosti by poskytovalo informace o prevenci kriminality, dopravní bezpečnosti nebo péči o zvířata. Městská policie jako provozovatel by tam měla mít i služební psy. Útulek bude podle Rejdy odhlučněný mnohem víc než v současném zařízení. Nebudou tam ani průhledné ploty, aby lidé na psy viděli přes plot.

"Nahlížela jsem do různých materiálů, objekt bude zabírat celou část pozemků, které k objektu patří. Bojíme se, že se vzdálenost ke škole ještě zkrátí. Určitě nechceme zpochybňovat nutnost útulku, práci lidí v útulku. Budeme doufat, že zkušení lidé rozhodnou správně. Pokud budou veřejné diskuse, určitě se do nich zapojíme," řekla ředitelka Divecká.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

10.5.2021 11:17
Vyměnit ředitelku.
Odpovědět

Jirka Černý

10.5.2021 18:01
Asi by chtěla aby byl útulek ve stylu Area 51. Koukám že dnes jsou mentální nároky na ředitelování docela malé. U nás máme útulek u firmy přes ulici a kdyby tam nebyla cedule nikdo nepozná že tam je.
Odpovědět

Jaromir Šturm

10.5.2021 22:29
A to tam z Bobra chtěli udělat slušnou restauraci a teť s toho má bejt útulek který chtěli dělat v bývalých kasárnách na Hůrkách. Místo aby udělali protihlukovou stěnu u té rychlodráhy na Chrudim aby se nato člověk nemusel dívat jak to tam litá tak tam ještě přidají útulek. Kdo tohle vymýšlí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist